Studiu încurajator în Israel, care și-a vaccinat jumătate din populație. Doar 0,07% din cei imunizați au făcut COVID

Data publicării:
un cadru medical face vaccinul impotriva covid-19 unui pacient in israel
Studiu încurajator în Israel,. Doar 0,07% din cei imunizați au făcut COVID. Foto: Profimedia Images

Programul de vaccinare din Israel, țara aflată pe primul loc în ceea ce privește numărul vaccinurilor administrate în raport cu populația, a dus la scăderea infectărilor cu COVID-19 și a severității bolii în rândul persoanelor de peste 60 de ani, arată un studiu citat de BBC.

Scăderea numărului de cazuri pare a fi mai mre în rândul persoanelor în vârstă și în zonele cele mai avansate în ceea ce privește vaccinarea. Acest lucru sugerează că și vaccinul, nu doar carantina, a dus la scăderea infectărilor.

Cifrele Ministerului Sănătății din Israel arată că 531 de persoane în vârstă de peste 60 de ani, din aproape 750.000 vaccinate cu ambele doze, au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Adică 0,07% din total.

De asemenea, din cei testați pozitiv, doar 38 au avut nevoie de spitalizare, dezvoltând forme moderate sau grave ale bolii. Au fost înregistrate 3 decese, dar e posibil ca cei care au murit să se fi infectat înainte ca vaccinul să activeze sistemul imunitar.

Ministerul Sănătății a evaluat datele medicale a aproape un milion de persoane – dintre care 743.845 cu vârsta peste 60 de ani - până la cel puțin șapte zile după de la doză de vaccin.

Înainte ca vaccinul să-și facă efectul, au fost înregistrate peste 7.000 de infectări, aproape 700 de cazuri de forme moderate sau critice și 307 decese.

Datele Ministerului Sănătății sugerează că infectările au scăzut în mod constant după 14 zile de la administrarea primei doze.

Cea mai mare scădere numărului de cazuri a fost observată la șapte zile după a doua doză de vaccin. Israelul a mers pe politica administrării rapelului la trei săptămâni, chiar dacă alte țări au luat în calcul amânarea acestuia, pentru a asigura prima doză pentru mai mulți oameni, având în vedere că livrările de vaccinuri sunt încă reduse.

Prima doză de vaccin este așteptată să ofere protecție după aproximativ două săptămâni, deoarece pregătește sistemul imunitar pentru a începe să recunoască și să lupte împotriva virusului. Producătorii spun că protecția maximă este atinsă la circa o săptămână după administrarea rapelului.

Potrivit celor mai recente date, Israelul a vaccinat 54,7% din populație, care totalizează circa 9 milioane de oameni. Aproximativ un milion de oameni au făcut și rapelul.

Ministerul Sănătății a analizat doar infectările în rândul persoanele vaccinate și nu a avut și un grup de control cu persoane nevaccinate, așa cum s-ar întâmpla într-un studiu clinic.

Dar o echipă de cercetători de la Institutul de Științe Weizmann, Universitatea din Tel-Aviv și Institutul de Tehnologie Technion a încercat să stabilească dacă scăderea infectărilor se datorează vaccinului mai degrabă decât restricțiilor.

Cercetătorii au constatat scăderi mai mari în ceea ce privește numărul infectărilor și al spitalizărilor atât în rândul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, care au fost vaccinați primii, cât și în orașele care au vaccinat mai repede o mai mare parte a locuitorilor.

Aceste modificări nu au fost observate în perioadele anterioare de restricții. Acest lucru dă semne timpurii, dar încurajatoare, că scăderea infectărilor poate fi legată de vaccin și nu doar de restricțiile actuale.

Într-un studiu separat, al doilea mare furnizor de servicii medicale din Israel, Maccabi, a publicat cifre care arată că 66 de persoane dintr-un grup de 248.000 vaccinate (0,03%) s-au infectat cu COVID-19, la mai mult de o săptămână după ce a primit a doua doză de vaccin.

Dintre cei 66, toți au avut simptome ușoare și niciunul nu a fost spitalizat. Maccabi a comparat rata de infectare cu un grup 900.000 de persoane nevaccinate cu un profil demografic similar. În acest grup, în aceeași perioadă de timp, 8.250 au făcut COVID - de 11 ori mai mulți.

Cercetătorii de la Maccabi estimea că acest lucru înseamnă că vaccinul a fost eficient în proporție de 92% în rândul populației, aproape de procentajul de 95% anunțat de Pfizer în urma unui studiu clinic controlat.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte localităţi...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...