Guvernul talibanilor din Afganistan a adăugat şahul pe lista activităţilor interzise, considerându-l, până la noi ordine, o formă de joc de noroc, care contravine legii privind moralitatea, a declarat duminică un oficial pentru AFP, citată de France24.
Şahul „este considerat un mijloc de a paria bani”, ceea ce este interzis de legea pentru propagarea virtuţii şi prevenirea viciului, adoptată anul trecut, a declarat, pentru AFP, Atal Mashwani, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Sport.
Având în vedere „problemele religioase”, „şahul va fi suspendat în Afganistan până când aceste probleme vor fi rezolvate”, a adăugat Atal Mashwani, fără a preciza sancţiunea pentru o eventuală încălcare a noilor reguli.
Azizullah Gulzada, în vârstă de 46 de ani, proprietarul unei cafenele din Kabul unde clienţii obişnuiau să se bucure de joc, spune că va aplica interdicţia, dar nu este convins de argumentele religioase. „Multe ţări musulmane au jucători de talie mondială, care participă la meciuri internaţionale”, a declarat el pentru AFP. „Mulţi obişnuiau să vină aici în fiecare zi, fără să parieze niciun ban”, a adăugat el, regretând că acum au mai puţine motive pentru a se întâlni. „Oamenii care sunt pasionaţi de şah sunt probabil trişti”, a adăugat el.
După recâştigarea puterii în 2021, autorităţile talibane şi-au impus treptat viziunea extrem de riguroasă asupra islamului, interzicând anumite activităţi şi sporturi. În 2024, competiţiile de MMA (n.r. arte marţiale mixte) au fost interzise, guvernul considerându-le prea „violente” şi „problematice din punctul de vedere al legii Sharia”, în timp ce cricketul este încă jucat pe scară largă, dar numai de către bărbaţi.
Printre măsurile restrictive, impuse treptat, încă din 2021, de guvernul taliban în Afganistan se numără interdicția pentru bărbați de a-și rade barba, a farmaciilor de a vinde contraceptive și a taxiurilor de a avea altă culoare decât turcoaz. Nici proprietarilor de magazine de îmbrăcăminte nu li se permite să afișeze manechine în vitrinele lor, decât dacă acestea sunt fără capete.
Totodată, achiziționarea de jocuri video sau instrumente muzicale este interzisă în anumite provincii, la fel și deținerea de magazine sau restaurante de către managerii femei.
De altfel, femeile au fost ostracizate progresiv de către talibani, care le-au interzis accesul în parcuri, săli de sport, saloane de înfrumuseţare şi universităţi, ceea ce a determinat ONU să denunţe „apartheidul de gen”.
Editor : C.A.