Titanic II: Un miliardar australian vrea să reconstruiască faimosul vas de lux și să refacă traseul pe care nava s-a scufundat

Data actualizării: Data publicării:
imagini pe calculator cu vasul Titanic II
„Este mult mai distractiv să faci Titanicul decât să stai acasă și să îți numeri banii”, a spus miliardarul australian Clive Palmer. Foto: Profimedia Images

Miliardarul australian Clive Palmer a relansat proiectul Titanic II, prin care va încerca să reconstruiască Titanicul într-o variantă „mult, mult superioară” celei originale, care s-a scufundat în timpul primei sale călătorii, relatează The Guardian.

Palmer a închiriat miercuri o sală din clădirea Operei din Sydney ca să anunțe că va pune în sfârșit în practică ideea sa mai veche de a construi o replică la scară 1:1 a Titanicului.

Cu toate acestea, după ce a promis că firma sa Blue Star Line va construi un „vas al iubirii” ce va fi ultimul răcnet în materie de stil și lux, Palmer a recunoscut că nu a reușit să găsească, încă, un șantier naval unde vasul să fie construit.

Au trecut aproape 10 ani de când Palmer a ținut o conferință de presă asemănătoare la Hotelul Ritz de la Londra pentru a „lansa” proiectul său de vis, Titanic II.

Întrebat la acea vreme de un reporter dacă proiectul său este o farsă sau un mod de a-și face reclamă, Palmer a spus că această acuzație este o „prostie” și că el are „destui bani cât să construiesc Titanicul de 10 ori”.

De atunci, Palmer s-a implicat în politică, a fost membru al parlamentului federal din Australia, a desființat și apoi readus la viață un partid și a cheltuit milioane de dolari în diverse procese, afaceri în turism și campanii electorale costisitoare.

clive-palmer
Palmer a spus acum 10 ani, când a anunțat prima oară proiectul Titanic II, că „am destui bani cât să construiesc Titanicul de 10 ori”. Foto: Profimedia Images

Proiectul Titanic II a fost întrerupt în 2015, după ce o dispută legală dintre una din companiile lui Palmer și firma chineză Citic a lăsat-o fără fonduri. Palmer a anunțat din nou proiectul în 2018 și a spus că 2022 va fi anul în care noul Titanic va pleca din port în prima călătorie.

La ultimul său anunț, Palmer a dat vina pe pandemia de Covid pentru toate aceste întârzieri, adăugând că oamenii ar trebui să îl creadă de această dată pentru că „am și mai mulți bani acum”.

„Este mult mai distractiv să faci Titanicul decât să stai acasă și să îți numeri banii”

Palmer (70 de ani) a spus în timpul conferinței de presă susținută în Portul Sydney că ar putea oricând să moară fără să fi realizat nimic măreț. „Așa că aș putea să fac Titanicul. Am să îl fac. Este mult mai distractiv să faci Titanicul decât să stai acasă și să îți numeri banii.”

„Tot ce ai nevoie ca să fii fericit, am descoperit eu în viața mea, este să ai pe cineva care te iubește, un loc unde să dormi și destul pentru o masă bună”, a spus Palmer. „Dincolo de asta, restul este o iluzie – este ca jocul de golf.”

Titanic II blueprints in New York
Palmer a estimat că vasul de 56.000 de tone va costa între 500 de milioane și 1 miliard de dolari. Foto: Profimedia Images

Palmer a mai spus că are încredere că va reuși să găsească un șantier naval în timp util astfel încât construcția navei să poată înceapă de anul viitor, urmând ca, în prima călătorie, vasul să plece din Southampton și să ajungă la New York – același traseu pe care vasul original ar fi trebuit să îl parcurgă în 1912.

Călătoria ar fi programată pentru iunie 2027. Palmer a estimat că vasul de 56.000 de tone va costa între 500 de milioane și 1 miliard de dolari.

Cu toate că mai este mult până când construcția navei va începe, jurnaliștii care au participat la evenimentul de la Sydney au putut vedea un videoclip de cinci minute cu cele nouă punți ale vasului Titanic II.

Palmer a spus că va angaja unii dintre „cei mai buni designeri de vase de croazieră din lume”. Vasul ar urma să arate identic cu Titanicul original la interior, unde se vor găsi o sală de bal, o piscină și băi turcești.

UK: RMS Titanic at Southampton docks, c. 10 April 1912
În prima sa călătorie, Titanic II ar urma să facă același traseu ca cel urmat de Titanicul original în 1912. Foto: Profimedia Images

Palmer a spus că povestea de dragoste dintre Jack și Rose din filmul lui James Cameron din 1997, în care joacă Leonardo DiCaprio și Kate Winslet, „a atins inimile tuturor”.

Palmer vrea să readucă la viață Titanicul – mai puțin sfârșitul tragic al vasului original – dar vrea să aducă și pacea în lume, potrivit CNN.

„Știm cu toții să facem război. Facem armate și finanțăm războaie. Oamenii știu despre asta. Dar este mult mai greu să faci pace. Ca să faci pace, trebuie să te ții de ea în fiecare zi. Faci progrese centimetru cu centimetru”, a spus Palmer.

„Titanic II este ceva ce ar putea să aducă pacea. Poate fi o navă a păcii între țările lumii. Milioane [de oameni] au visat să călătorească [cu Titanicul], să o vadă în port și să simtă măreția ei unică. Titanic II va fi nava unde acele visuri devin realitate”, a încheiat Palmer.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri