Trump îi critică pe aliaţii SUA din NATO chiar înainte de summit

Data actualizării: Data publicării:
trump merkel

Preşedintele american, Donald Trump, a criticat din nou statele membre NATO pentru că nu alocă destule fonduri pentru apărare, înaintea unui summit al organizaţiei din această săptămână de la Bruxelles, scrie Politico.

trump
FOTO: Agerpres

„Statele Unite cheltuie mult mai mult pentru NATO decât oricare altă ţară. Nu este corect şi nici acceptabil. Deşi aceste ţări şi-au mărit cheltuielile de când mi-am început mandatul, trebuie făcut mai mult. Germania este la 1%, SUA este la 4% iar NATO este mai benefic pentru Europa decât pentru SUA”, a afirmat Trump.

De asemenea, Trump a legat nemulţumirile sale legate de NATO de îngrijorări mai largi în legătură cu comerţul dintre SUA şi Europa, despre care a afirmat că favorizează Uniunea Europeană.

„După unele date, SUA plătesc pentru 90% din NATO iar unele ţări nici nu se apropie de ţinta de 2%. În plus, Uniunea Europeană are un surplus de 151 de milioane de dolari pe piaţa de schimb cu SUA”, a precizat Trump pe Twitter.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi la Summitul Alianţei Nord-Atlantice, care va avea loc la Bruxelles.

„Se creează, aşadar, cadrul pentru dezbaterea modalităţilor de întărire a posturii NATO de apărare şi descurajare, de sporire a capacităţii Alianţei de proiectare a stabilităţii în vecinătatea sa, precum şi a perspectivelor de consolidare a cooperării NATO cu Uniunea Europeană, de o manieră complementară. Reuniunea comună a Consiliului Nord-Atlantic dedicată securităţii la Marea Neagră, cu participarea Georgiei şi Ucrainei, va oferi un prilej pentru discuţii aplicate privind evoluţiile situaţiei de securitate din regiune, precum şi de reafirmare a sprijinului NATO pentru cei doi parteneri. De asemenea, vor fi supuse atenţiei şefilor de stat şi de guvern adaptarea structurii de comandă a NATO la noul mediu de securitate, dezvoltarea capacităţii de reacţie a forţelor aliate şi facilitarea mobilităţii acestora în Europa”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri