Trupele americane au ieșit de pe aeroportul din Kabul pentru a recupera 169 de oameni. Pentagon: „Nu a fost o operațiune de salvare”

Data publicării:
Militari americani asigură securitatea aeroportului din Kabul.
Militari americani asigură securitatea aeroportului din Kabul. Foto: Profimeidia Images

Trupele americane au ieșit din aeroportul din Kabul pentru a recupera 169 de persoane care se aflau în apropiere, potrivit Pentagonului. A fost vorba mai degrabă de „asistență” decât de o operațiune de salvare, a spus purtătorul de cuvânt John Kirby.

„Erau foarte aproape de perimetrul aeroportului. Și într-o perioadă scurtă de timp, pe o distanță mică, câțiva dintre militarii noștri au putut să meargă la ei, să-i recupereze și să-i aducă”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„Nu a fost o salvare operațiune de salvare, ci a fost vorba mai mult de a-i ajuta să ajungă pe aeroport”, a adăugat el.

Kirby a adăugat că nu cunoaște naționalitatea celor 169 de oameni.

Întrebat dacă Pentagonul ia în considerare să trimită trupe în afara aeroportului, pentru a recupera cetățeni americani, Kirby a răspuns: „Președintele a spus că va face tot ceea ce e necesar pentru a-i recupera pe americani și pe partenerii afgani. Nu vreau să fac speculații despre potențiale operațiuni”.

Declarația vine după ce președintele american Joe Biden a spus că militarii amercani au ieșit din aeroportul din Kabul pentru a salva 169 de persoane.

„Din câte știm, la punctele de control ale talibanilor, persoanele care au pașapoarte americane sunt lăsate să treacă. Dar situația e diferită atunci când ajung în graba în mulțimea de lângă aeroport. De aceea a trebuit, cred că ieri sau alaltăieri, să trecem de zid și să aducem 169 de americani”, a spus el.

Biden a adăugat că SUA iau în calcul operațiuni de salvare pentru a-i ajuta pe americani și aliați afgani să treacă de punctele de control ale talibanilor și să ajungă la aeroportul din Kabul pentru a fi evacuați, dacă este necesar.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri