UE „este pregătită să negocieze” cu Trump creșterea importurilor de gaze. Noul președinte al SUA face presiuni asupra Europei

Data publicării:
Blick auf das LNG-Spezialschiff Energos Power im Hafen von Mukran am 16.08.2024 in Sassnitz. Das umstrittene Fluessiggas
Transport de gaze naturale lichefiate. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană se așteaptă să poarte discuții cu oficialii Statelor Unite în timp ce evaluează cererile lui Donald Trump ca blocul european să cumpere mai mult combustibil american, a declarat marți un purtător de cuvânt, citat de POLITICO. Noul președinte al SUA face presiuni asupra Europei pentru a cumpăra mai mult gaz american sau se va confrunta cu tarife vamale ridicate.

„Prioritatea este să avem o conversație, să ne angajăm din timp, să discutăm interesele comune și apoi să fim pregătiți să negociem”, a declarat Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru energie, răspunzând unei întrebări din partea POLITICO. 

Remarcile vin la câteva ore după ce Trump a depus jurământul pentru un al doilea mandat de președinte al SUA. Președintele proaspăt învestit a pus rapid UE în vizorul său, declarând reporterilor: „Singurul lucru pe care îl pot face rapid este să ne cumpere petrolul și gazele”, atunci când a fost întrebat cum ar putea evita UE tarifele ridicate.

Presiunea face parte din obiectivul mai larg al lui Trump de a crește producția și exporturile de combustibili fosili. La câteva ore de la revenirea în funcție, președintele a luat măsuri pentru a elimina înghețarea, în perioada administrației Biden, a autorizațiilor pentru noi proiecte de foraj de gaze naturale.

Itkonen a avertizat că, deși Executivul UE în sine „nu cumpără sau vinde gaze naturale lichefiate sau orice alți combustibili”, angajații săi vor discuta cu oficialii lui Trump.

„Trebuie să stabilim contactul cu ei și să vedem cum să mergem mai departe”, a spus ea. „Dar, în mod concret, nu începem de la zero - acesta a fost un lucru pe care, la cel mai înalt nivel, atât UE, cât și SUA au avut discuții despre GNL. Ceea ce am făcut de-a lungul anilor din partea UE a fost să ne asigurăm că infrastructura GNL există, astfel încât companiile să poată cumpăra acest GNL.”

SUA este deja al doilea mare furnizor de gaze al UE și cea mai mare sursă de GNL - un rezultat al deciziei Rusiei de a întrerupe livrările în urma invaziei sale din Ucraina. Până în prezent, în 2025, țările UE au importat peste jumătate din GNL-ul lor din America.

Cu toate acestea, importurile europene de combustibil supraîncălzit din Rusia au crescut, de asemenea, în ultimele săptămâni, atingând niveluri record în prima jumătate a lunii, pe fondul unui val de frig pe continent.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a susținut anterior ideea de a cumpăra mai mult combustibil american pentru a elimina alternativa rusească.

„De ce să nu-l înlocuim cu GNL american, care este mai ieftin pentru noi și ne scade prețurile la energie?”, a spus ea în noiembrie. „Este ceva ce putem discuta, de asemenea în ceea ce privește deficitul nostru comercial”.

Cu toate acestea, vorbind marți la o conferință de presă, vicecancelarul german Robert Habeck a declarat că este puțin probabil ca țara sa să poată cumpăra mult mai mult GNL, având în vedere că aproximativ 90% din importurile sale provin deja din surse americane.

„Nu putem face mult mai mult”, a spus el, adăugând că, teoretic, Germania ar putea lua în considerare „să cumpere mai puțin gaz prin conducte din Norvegia”. Dar acest lucru ar face „totul mai scump”, a spus el. 

Potrivit lui Habeck, forțarea companiilor să cumpere GNL din SUA, mai degrabă decât de oriunde este mai ieftin, este „opusul unei economii de piață”.

 

Editor : M.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilie Bolojan a anunțat al doilea set de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Ce se întâmplă începând...
Digi FM
Ana de Armas, de la revelația Bond Girl și promisiunea unei vieți de superstar, la eșecuri de box office. Ce...
Pro FM
Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru cancer. Artista, recunoscătoare: „Cea...
Film Now
Zvonurile despre presupusa relația dintre Jennifer Aniston și Jim Curtis, amplificate. Comentariul lăsat de...
Adevarul
Adolescenta care își jelea părinții în biserică, acuzată că i-a ucis cu sânge rece: elogiul care a ridicat...
Newsweek
Veste excepțională pentru cine trece la pensie limită vârstă. Pensiile vor crește până la 1 august
Digi FM
Adevărul despre divorțul dintre Denise Richards și Aaron Phypers: „Tot ce făceau era să se certe!” Actrița a...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Reuniune de senzație. Distribuția filmului "Mumia", împreună la 26 de ani de la premieră. "Un film...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu