Un bărbat care a orbit în urma unui accident și-a recăpătat vederea după 36 de ani. Cum s-a transformat lumea pentru el în acest timp

Data actualizării: Data publicării:
interventie chirurgicală la ochi
Un bărbat care a orbit în urma unui accident și-a recăpătat vederea după 36 de ani FOTO: Shutterstock

Un bărbat care a orbit în urma unui accident suferit în 1986 și-a recăpătat vederea după 36 de ani, după o intervenție chirurgicală la cornee, în Polonia. Și-a văzut pentru prima dată soția, copiii și o lume mult schimbată față de ceea ce știa el.

Ucraineanul Serhiy Sydorenko, 56 de ani, a făcut operația anul trecut, cu o săptămână înainte de Crăciun. Medicii l-au operat la ochiul drept, intervenția fiind complicată, relatează The Guardian.

Când asistentele i-au scos bandajele, la câteva ore după intervenție, a văzut doar lumină. I s-au pus picături în ochi, iar apoi a fost bandajat din nou.

După alte câteva ore, i-au scos din nou bandajele, iar Serhiy a putut distinge conturul neclar al unei asistente care îl privea. A doua zi dimineața, profesorul care l-a operat i-a făcut o vizită și i-a scos din nou bandajele.

Serhiy și-a dat seama că poate să vadă. S-a ridicat din pat, s-a uitat la profosor și pentru prima dată după mulți ani de căsătorie și-a văzut soția, Tamara. Copleșit de emoție, a spus doar atât: „Văd!”

Bărbatul și-a pierdut vederea într-un accident, în timpul pregătirii militare în armata sovietică, în 1986. S-a căsătorit cu Tamara în 1991. Orb fiind, a practicat cu succes judo, câștigând bronzul paralimpic în 2008.

În toți acești ani, Serhiy s-a simțit iubit și susținut, însă viața lui a fost puternic perturbată. Când a călătorit în toată lumea la competiții de judo, nu a văzut locurile în care a ajuns. Are împreună cu Tamara o fiică și un fiu care sunt mari, dar pe care nu i-a văzut până când s-a operat.

Când Rusia a invadat Ucraina, el și soția lui au plecat din orașul natal Jhytomyr, la vest de Kiev, și s-au mutat în orașul polonez Poznan. Fiica lor, Margarita, i-a însoțit. Acolo, Serhiy a auzit despre un profesor care a efectuat transplanturi de cornee la Katowice, iar la mijlocul lui decembrie s-a programat la operație.

După câteva zile de spitalizare, Serhiy a fost externat, chiar în dimineața zilei de 24 decembrie, cu vederea complet reinstalată la ochiul drept.

În timp ce el și soția lui se îndreptau spre gară, Tamara îl grăbea ca să nu piardă trenul, dar el se tot oprea pentru că absolut orice îi atrăgea atenția și nu se mai sătura de ceea ce vede.

Când o femeie a trecut pe lângă el cu un câine mic și pufos în lesă, Serhiy s-a oprit în loc. În tinerețea lui din URSS oamenii aveau în curți câini mari, de pază, dar nu știa că acum au câini ca niște jucării. Era fascinat de felul în care se îmbrăcă oamenii acum, de clădiri și de mașini. În toată existența lui văzuze doar autoturisme Lada.

Ajuns acasă, Serhiy a văzut-o pentru prima dată pe Margarita, fiica lui. „A fost un miracol de Crăciun”, spune el.

Serhiy și Tamara încă locuiesc în Poznan.

Născut la Jytomyr într-o familie de militari sovietici, Serhiy a fost un copil sportiv, a început să facă judo la școală și a visat să devină ofițer de armată. La 18 ani a intrat la academia militară. Acolo a avut accidentul în urma căruia a orbit.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Momentul când o polițistă din Cluj îi dă cu spray lacrimogen în față colegului său. Acesta se chinuie să...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...