Un etilotest a provocat o ciocnire diplomatică între Argentina și Rusia

Data publicării:
Etilotest
Convenția de la Viena interzice arestarea diplomaților în țara gazdă și îi ferește de urmărirea penal Foto: Shutterstock

Ambasada Rusiei la Buenos Aires a descris reținerea a doi diplomați care au refuzat să sufle în etilotest și să prezinte documentația pentru vehiculele pe care le conduceau în capitala Argentinei drept o „încălcare gravă a dreptului internațional”, potrivit El Pais.

Cel mai recent incident diplomatic cu Rusia al administrației argentiniene a președintelui Javier Milei a izbucnit în urma unui etilotest efectuat în ziua de Crăciun în cartierul de lux Recoleta din Buenos Aires.

Rusia a condamnat acțiunile forțelor de securitate argentinene drept „o încălcare gravă a dreptului internațional”, după ce doi diplomați ruși au refuzat să facă etilotestul și să prezinte documentația pentru vehiculele pe care le conduceau. Incidentul a început dimineața și a continuat după prânz, când șoferii au fost însoțiți la ambasada Rusiei și au primit amendă. Răspunsul puternic al Rusiei la incident a surprins autoritățile argentiniene cu garda jos, ceea ce a determinat atât Ministerul Securității, cât și Ministerul Afacerilor Externe să intervină.

Tensiunile dintre cele două țări au escaladat din cauza interpretărilor diferite ale Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice. Guvernul argentinian, care este responsabil de controlul traficului, a subliniat articolul 41 al convenției, care prevede că persoanele care beneficiază de privilegii și imunitate trebuie să „respecteze legile și reglementările statului de reședință”. Între timp, Ambasada Rusiei a subliniat că același articol afirmă, de asemenea, că „vehiculele diplomatice nu pot fi oprite sau percheziționate”.

Șoferii vehiculelor au fost identificați ca fiind Serghei Baldin, reprezentant comercial al Ambasadei Rusiei și Cardmath Salomatin, codirector al Casei Ruse. Baldin a fost primul care a ajuns la operaţiunea de siguranţă rutieră şi primul care a refuzat să efectueze etilotestul. „A existat o scurtă conversație în care i s-a cerut să treacă la control. A indicat că nu vrea să se supună procedurii și când i-am explicat importanța efectuării controlului, pur și simplu a închis geamul și a rămas înăuntru”, a declarat presei un agent de circulație. „Trebuie să se conformeze”, a adăugat ofițerul, invocând respectarea forțată a legislației locale, așa cum este impusă de normele internaționale.

Ambasada Rusiei a furnizat versiunea sa a evenimentelor printr-un purtător de cuvânt, urmată de o declarație oficială și o plângere oficială la Ministerul de Externe al Argentinei. Guvernul rus al lui Vladimir Putin a condamnat cu fermitate incidentul, afirmând că „mijloacele de transport ale misiunii diplomatice nu pot fi supuse niciunui embargo” și a cerut Argentinei „să prevină orice atac asupra persoanei, libertății sau demnității oricărei persoane care e membru al misiunii diplomatice”, cerând în același timp țării „să le garanteze libertatea de circulație și tranzit”.

Convenția de la Viena interzice arestarea diplomaților în țara gazdă și îi ferește de urmărirea penală, limitând acțiunile pe care autoritățile locale le pot întreprinde. Dacă diplomații sunt prinși săvârșind o infracțiune în flagrant, Ministerul de Externe trebuie să solicite expulzarea lor ca persona non grata. „Ar fi o reacție în mod clar excesivă pentru o infracțiune”, au declarat surse guvernamentale argentine pentru ziarul La Nacion.

Deputata argentiniană Marcela Pagano s-a alăturat Rusiei, depunând o plângere legală împotriva Departamentului de Trafic al orașului Buenos Aires „pentru a investiga acțiunile sale împotriva diplomaților ruși și împotriva celorlalte misiuni diplomatice care au fost reținute sub pretextul unui control al traficului”.

Pe rețelele de socializare, Pagano a sugerat că ciocnirea diplomatică ar fi putut fi intenționată. „Această acțiune, care este explicată ca urmare a lipsei de pregătire și a neglijenței în respectarea normelor internaționale, ar putea fi atribuită nu numai agenților de trafic, ci și superiorilor care coordonează aceste operațiuni”, a susținut parlamentarul. „Este adevărat că ar fi putut fi un episod planificat cu unicul scop de a afecta relațiile țării noastre cu o putere străină”.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
Digi FM
Momentul în care Elena Udrea își reîntâlnește fiica, după ieșirea din închisoare. Micuței nu-i venea să...
Pro FM
Kelly Osbourne, devastată după moartea tatălui său: „Am pierdut cel mai bun prieten pe care l-am avut...
Film Now
Salma Hayek, dans senzual lângă piscină. Cum arată actrița în costum de baie la 58 de ani: „Tu nu...
Adevarul
Povestea neașteptată a FBI. Ce legătură a avut cu familia lui Napoleon și cum a ajuns un departament de...
Newsweek
Dezastru: 10.000.000.000€ împrumut pentru pensiile contributive. Pensiile speciale sunt 3 miliarde €
Digi FM
Ada Galeș, un nou mesaj de pe patul de spital, după ce a fost operată a patra oară: „Am medici...
Digi World
Detaliul pe care-l ignori de cele mai multe ori când folosești mașina de spălat și care-ți poate aduce doar...
Digi Animal World
Pisica cu cel mai mare nas, în sfârșit diagnosticată. Motivul ciudat pentru care arăta atât de diferit
Film Now
Pamela Anderson și Liam Neeson, fotografiați când părăseau același hotel din Londra. Fanii speră la o poveste...
UTV
Lumea wrestlingului este în doliu: Hulk Hogan a murit la 71 de ani