Un nou om forte în politica de la Washington

Data publicării:
PAUL RYAN - GettyImages-494819322

 ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Speakerul Camerei Reprezentanților este al treilea personaj ca putere politică în Statele Unite, care le poate succeda președintelui și vicepreședintelui, în cazul vacantării acestor posturi sau al unei proceduri de impeachment.

Paul Ryan, în vârstă de 45 de ani, îi urmează la conducerea Camerei Reprezentanților lui John Boehner, care în urmă cu câteva săptămâni a anunțat că intenționează să se retragă din politică la sfârșitul lunii octombrie, după ce activa în Congres din 1991.

Nouă dintre cei 247 de deputați republicani au votat pentru reprezentantul aripii conservatoare a Partidului Republican, Daniel Webster. Candidat și el la președinția Camerei Reprezentanților, fostul secretar de stat Colin Powell a primit un singur vot.

Paul Ryan, care în 2012 a candidat din partea republicanilor pentru postul de vicepreședinte al SUA și care până acum a prezidat Comisia pentru afaceri fiscale a Camerei Reprezentanților, a reintrat în atenția republicanilor la începutul acestei luni, după ce Kevin McCarthy a renunțat la candidatură, confruntat cu opoziția aripii conservatoare din Partidul Republican.

Această schimbare de generație este menită să ajute Partidul Republican să întoarcă pagina celor cinci ani de conflicte interne și de tulburări în rândul partidului majoritar, împărțit între facțiunea sa ultraconservatoare (Tea Party) și aleșii mai moderați, realiști în ceea ce privește limitele puterilor lor în fața unui veto prezidențial.

Fostul speaker al Camerei Reprezentanților, John Boehner, în vârstă de 65 de ani, a fost nevoit luna trecută să demisioneze, la presiunile Tea Party, după ce a fost acuzat că îi face prea multe concesii președintelui Barack Obama.

Fiul unui barman din Ohio, John Boehner, care spune că muncește de la vârsta de 8-9 ani, simbolizează o generație de oameni politici mai obișnuiți decât colegii lor mai tineri să-și „murdărească mâinile” negociind și făcând compromisuri cu adversarii democrați. Înainte de a pleca din Congres, el le-a dat un sfat succesorului său și intransigenților din Tea Party, pentru care nu-și ascunde disperțul: „Libertatea face toate lucrurile posibile. Dar răbdarea este ceea ce face ca lucrurile să devină reale”.

Decis să pună capăt conflictelor din sânul majorității, Paul Ryan și-a luat angajamentul de a răspunde revendicării principale a aleșilor din Tea Party: să dea mai multe prerogative comisiilor din Congres.

Paul Ryan a candidat împreună cu Mitt Romney la prezidențialele din 2012 și și-a desfășurat întreaga carieră în politică, mai întâi în serviciul unui senator, apoi în cadrul unei organizații a conservatorilor și, în sfârșit, devenind în 1998, la numai 28 de ani, membru al Camerei Reprezentanților.

Ultraliberal asumat, este de zece ani cel care se ocupă de finanțele republicanilor, autor al mai multor proiecte de buget denunțate de tabăra democraților pentru austeritatea pe care o propun. Democrații îi reproșează atacurile agresive împotriva statului providențial și pozițiile extreme în privința avorturilor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...