Un restaurant condus de inteligență artificială se va deschide în Dubai. Ce știe să facă Chef „Aiman”

Data publicării:
vedere catre dubai
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

În Dubai, un restaurant care se autopromovează cu sloganul „mâncarea din viitor", urmează să se deschidă în luna septembrie în centrul orașului, la mică distanţă de cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, informează Reuters. Mâncarea va fi asamblată de oameni, deocamdată, dar orice altceva, de la meniu la ambianţă şi servicii, va fi conceput de un model de inteligență artificială, denumit „Chef Aiman".

Aiman - un termen compus din juxtapunerea cuvintelor „AI" (inteligenţa artificială) şi „man" (om) - este instruit pe baza a zeci de ani de cercetare în domeniul ştiinţei alimentare, a datelor privind compoziţia moleculară şi a peste o mie de reţete ce provin din tradiţii culinare din întreaga lume, a declarat Ahmet Oytun Cakir, unul dintre fondatorii restaurantului.

Deşi Chef Aiman nu poate gusta, mirosi sau interacţiona cu mâncărurile sale aşa cum ar face-o un bucătar uman, modelul AI funcţionează prin descompunerea alimentelor în părţile lor componente, cum ar fi textura, aciditatea şi gustul umami, şi reasamblarea lor în combinaţii neobişnuite de arome şi ingrediente, potrivit dezvoltatorilor lui Chef Aiman.

Aceste prototipuri sunt apoi rafinate de bucătari umani, care gustă combinaţiile şi oferă indicaţii, într-un efort condus de un renumit bucătar din Dubai, Reif Othman.

„Răspunsurile lor la sugestiile mele mă ajută să-mi rafinez înţelegerea a ceea ce funcţionează dincolo de datele pure", a explicat Chef Aiman, într-un interviu acordat de acest model AI interactiv.

Scopul, spun creatorii săi, nu este acela de a înlocui elementul uman din arta culinară, ci de a îl completa.

„Gătitul uman nu va fi înlocuit, dar credem că (Chef Aiman) va spori ideile, creativitatea", a declarat Oytun Cakir, care este şi directorul executiv al unei companii din sectorul restaurantelor, Gastronaut.

Chef Aiman a fost conceput pentru a dezvolta reţete care reutilizează ingrediente adeseori aruncate de restaurante, cum ar fi resturi de carne sau grăsime, a precizat el.

Pe termen mai lung, fondatorii restaurantului cred că Chef Aiman ar putea fi furnizat sub licenţă restaurantelor din întreaga lume, reducând deşeurile din bucătărie şi îmbunătăţind sustenabilitatea.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mirabela Grădinaru, jignită de o artistă celebră din România. Ce a putut să spună despre prima doamnă a...
Digi FM
Dur pe ecrane, fără "armură" acasă. Dwayne Johnson s-a lăsat pe mâna fiicelor sale, care l-au machiat cu mult...
Pro FM
Sharon Osbourne, de neconsolat, în timp ce își ia adio de la sufletul ei pereche. Ozzy, înmormântat în orașul...
Film Now
Tom Cruise, relație complicată cu tatăl lui, care a murit de tânăr: Era un laș, un comerciant al haosului
Adevarul
Val de glume după ce Poliția a anunțat că Emil Gânj „se deplasează cu o viteză neobişnuită pentru un om...
Newsweek
Când intră pensiile în august? Nu toți pensionarii vor primi banii la aceeași dată. Sume mai mici
Digi FM
O familie de români din Spania şi-a pierdut toţi cei trei copii într-un accident de maşină. Cel mai mic...
Digi World
Un nou trend japonez de fitness promite să adauge până la 7 ani în plus speranței de viață. Poate fi o...
Digi Animal World
Momentul când o femeie este atacată de un roi de albine. A fost salvată de un instalator: „Mi-am amintit de...
Film Now
Surpriză uriașă. O continuare a uneia dintre cele mai îndrăgite comedii romantice, în discuții. Celine Song...
UTV
Cheloo, mesaj video după testul pozitiv pentru droguri: „Trăiesc o mizerie foarte bine pusă la punct”