Medic: Cel mai mare spital din Gaza va deveni o „groapă comună” dacă rămâne fără electricitate

Data actualizării: Data publicării:
raniti in spitalul al-shifa din orasul gaza
Mormane atât de gunoaie, cât și de oameni se aliniază pe coridoarele spitalului. Foto: Profimedia Images

Spitalul Al-Shifa din oraşul Gaza va deveni o „groapă comună” pe măsură ce electricitatea se va epuiza, a declarat joi un medic de la cea mai mare unitate medicală din enclavă, potrivit News.ro. 

Spitalele şi agenţiile de ajutor au avertizat că unităţile medicale din Gaza se vor opri dacă nu se livrează combustibil pentru a menţine liniile electrice în funcţiune, în timp ce medicii se luptă să trateze pacienţii cu răni grave în urma bombardamentelor israeliene. 

„Dacă nu există electricitate, acest spital se va transforma într-o groapă comună. Este foarte simplu. Dacă nu putem menţine ventilatoarele în funcţiune, dacă nu putem duce pacienţii noştri grav răniţi înapoi la sala de operaţie, atunci nu există nimic pentru acest loc decât să vină aici şi să moară”, a declarat dr. Ghassan Abu-Sittah pentru CNN. 

Spitalul funcţionează cu un singur generator după ce lipsa de combustibil a dus la oprirea unuia, iar unii pacienţi nu au putut fi operaţi în siguranţă din cauza lipsei de electricitate, a adăugat el. 

„Aceasta a însemnat că anumite părţi ale spitalului au trebuit să rămână fără lumină în seara asta”, a spus Abu-Sittah. 

În ciuda anunţului armatei israeliene că a încercuit oraşul Gaza, medicul a spus că nu are intenţia de a pleca. 

„Nu am de gând să părăsesc spitalul sau să-mi părăsesc pacienţii. Ziua mea implică operaţii de la ora 8 dimineaţa până seara foarte târziu. Aceste operaţii sunt făcute din necesitate, nu dintr-un fel de lux. Şi aşa că, dacă nu sunt acolo, literalmente nu mai este nimeni altcineva care să facă operaţiile”, a spus el. 

„Mirosul de moarte este peste tot”

„Situația din spitale este groaznică... (te) face să plângi”, a declarat joi pentru CNN Rajaa Musleh, o femeie în vârstă de 50 de ani refugiată la Al-Shifa. 

„Nu există echipamente, oamenii sunt îngrămădiți unii peste alții”, a spus Musleh, care este, de asemenea, reprezentantul de țară din Gaza pentru organizația caritabilă de asistență medicală MedGlobal. 

Musleh și-a pierdut casa în bombardamentele israeliene asupra Gaza și spune că, în curând, nu va mai exista combustibil pentru a alimenta acest spital, care găzduiește atât pacienți, cât și nenumărate persoane strămutate, care nu au unde să se ducă în altă parte. 

Peste 1,4 milioane de persoane din Gaza au fost strămutate intern până miercuri, potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA). Mai mult de jumătate de milion de persoane se refugiază în centrele administrate de Agenția ONU de ajutor și lucrări pentru refugiații palestinieni (UNRWA), care găzduiesc un număr de trei ori mai mare decât capacitatea lor prevăzută. 

Mormane atât de gunoaie, cât și de oameni se aliniază pe coridoarele spitalului, a declarat Musleh, mulți „dormind pe podea, deoarece rezidenții consideră că spitalele sunt sigure”. 

„Mirosul de moarte este peste tot”, a spus ea. „Mirosul de sânge este peste tot”. 

Personalul spitalului este epuizat, a declarat marți pentru CNN Dr. Alaa Shitali, un ofițer medical de la departamentul de urgență al Al-Shifa. 

„Nu ai putea, ca om și ca ofițer medical, să suporți această situație”, a spus el, stând în departamentul de urgență înconjurat de pacienți. 

Shitali nu și-a văzut familia de câteva zile și este nevoit să își petreacă nopțile la spital pentru a trata mulțimea masivă de pacienți care intră în mod constant. „Suntem supraîncărcați", a spus el. 

Medicii de la Al-Shifa văd, de asemenea, copii cu cea mai mare parte a corpului și a feței arse, cu membre lipsă și alte „răni catastrofale”, a declarat Dr. Tanya Haj-Hassan, medic de terapie intensivă pediatrică și medic umanitar în cadrul grupului umanitar Medici fără Frontiere. 

„Iar medicii sunt lăsați să îi trateze cu un control limitat al durerii, (deoarece) rămân fără anestezice”, a declarat ea pentru CNN. „Nu avem suficiente antibiotice pentru a trata infecțiile rănilor, nu avem suficiente pansamente”. 

Celelalte câteva spitale rămase în Gaza suferă și ele, unele fiind complet închise. 

Principalul spital oncologic din Gaza, Spitalul Prieteniei turco-palestiniene, a încetat să mai funcționeze din cauza bombardamentelor israeliene și a lipsei de combustibil, a declarat miercuri Ministerul Sănătății controlat de Hamas, adăugând că 16 din cele 35 de spitale din Gaza sunt acum închise. 

Israelul a afirmat că există combustibil în Gaza, dar că acesta se află sub controlul Hamas. CNN nu poate verifica în mod independent cantitatea de combustibil din enclavă. 

Spitalul Prieteniei turco-palestiniene a fost lovit luni de Israel, a declarat directorul spitalului, Sobhi Skaik, pentru CNN, provocând daune la rezervele de oxigen și apă de la etajul al treilea. O înregistrare video care circulă pe rețelele sociale și a fost geolocalizată de CNN arată cum iese fum din clădirea centrală a unității. 

Skaik a declarat că „cea mai gravă pagubă este anxietatea și panica care îi afectează pe pacienți”, adăugând că unii au fugit din spital după atacul aerian. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...