Medvedev: Premierul Japoniei ar trebui „să-şi facă seppuku”

Data actualizării: Data publicării:
Fostul preşedinte şi premier al Rusiei, Dmitri Medvedev.
Fostul preşedinte şi premier al Rusiei, Dmitri Medvedev. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, „a trădat memoria sutelor de mii de victime ale bombardamentelor americane asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki” şi „ar trebui să-şi facă seppuku” în fața miniștrilor săi, afirmă Dmitri Medvedev, fostul preşedinte al Rusiei și actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse. Declarația sa vine în contextul vizitei în SUA a premierului japonez, unde cele două părți și-au reafirmat sprijinul reciproc.

Pe canalul său de pe Telegram, Medvedev a calificat drept „o ruşine monstruoasă” declaraţia comună făcută cu o zi înainte de Kishida şi preşedintele american Joe Biden, conform căreia orice posibilă utilizare de către Rusia a unei arme nucleare în Ucraina „va constitui un act ostil împotriva întregii umanităţi, act ce nu va avea nicio justificare”.

Medvedev a declarat că nici măcar nu va comenta „paranoia privind planurile nucleare ale statului” rus.

„Şeful guvernului nipon, într-un înjositor extaz de vasal, spune minciuni despre Rusia, trădând amintea sutelor de mii de japonezi care au ars în rugul nuclear la Hiroshima şi Nagasaki. Kishida nu dă doi bani pe faptul că singura ţară care a făcut uz de armă nucleară au fost SUA. Iar singura victimă a fost propria lui patrie”, a afirmat Dmitri Medvedev, potrivit Agerpres, care preia Reuters și TASS.

În opinia fostului preşedinte rus, prim-ministrul Japoniei „ar fi trebuit să-i amintească despre acest lucru preşedintelui SUA şi să ceară scuze”.

„Dar nu, Kishida este doar un lacheu al americanilor. Iar slugile nu pot avea curaj. Nu ne rămâne decât să ne pară rău pentru japonezi”, a adăugat Medvedev.

Oficialul rus a descris în acest context metoda prin care premierul nipon ar putea „să spele această ruşine”, dar şi-a exprimat convingerea că „această generaţie de vasali japonezi nu au noţiunea demnităţii”.

„Până la urmă, o asemenea rușine poate fi spălată doar prin a comite seppuku în fața miniștrilor săi, când se întoarce”, a scris Dmitri Medvedev pe canalul său Telegram.

Vineri, preşedintele Joe Biden l-a întâmpinat pe prim-ministrul japonez Fumio Kishida la Casa Albă, salutând puterea alianţei lor şi rolul sporit pe care Japonia intenţionează să îl joace în menţinerea stabilităţii în regiunea Asia-Pacific. Pe agenda discuţiilor cu liderul de la Casa Albă s-au aflat şi alte subiecte, precum războiul din Ucraina, consolidarea relaţiei bilaterale şi probleme legate de economie şi tehnologie.

Dmitri Medvedev, care obişnuia să se prezinte ca un modernizator liberal în perioada în care a exercitat mandatul de preşedinte al Federaţiei Ruse (2008 - 2012), este în prezent unul din cei mai fervenţi susţinători ai războiului din Ucraina. El denunţă în mod regulat Occidentul, pe care îl acuză că vrea să divizeze Rusia în beneficiul Ucrainei.

Medvedev a făcut cu regularitate în ultimele luni declaraţii agresive la adresa Occidentului şi a Ucrainei. El a atenţionat de mai multe ori că toate armele din arsenalul Moscovei, inclusiv armele nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile încorporate de Rusia de la Ucraina.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...