Ministerul britanic al Apărării: ​Rusia se concentrează acum pe regiunea Donețk. Războiul are un impact devastator asupra agriculturii

Data publicării:
profimedia-0690357073
Vehicule militare carbonizate și distruse în bombardamente din Pryvillya, localitate din estul Ucrainei. Foto: Profimedia Images

În analiza războiului de luni dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că Rusia se va concentra acum „aproape sigur” pe capturarea regiunii estice Donețk, după ce a revendicat victoria asupra orașului Lisiceansk. 

Londra spune că forțele ucrainene s-au retras din orașul Lisiceansk, probabil pe pozițiile defensive pregătite.

Ministerul rus al Apărării afirmase anterior că a încercuit orașul Lisiceansk și a asigurat controlul total al orașului. Luptele din interiorul și din jurul orașului din regiunea Lugansk s-au intensificat în cursul săptămânii trecute, forțele rusești realizând progrese constante. 

Citește și: Armata ucraineană se retrage din Lisiciansk, ultimul oraș important din regiunea Lugansk

Britanicii mai notează că orașul era ultimul centru major de populație rămas sub control ucrainean în regiunea Lugansk. În prezent, Rusia se va concentra aproape sigur pe capturarea regiunii Donețk, o mare parte din aceasta rămânând sub controlul forțelor ucrainene, consideră Ministerul britanic al Apărării. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Lupta pentru Donbas a fost una crâncenă și de uzură și este foarte puțin probabil ca acest lucru să se schimbe în următoarele săptămâni, se mai arată în evaluarea britanicilor.

Invazia rusă continuă să aibă un impact devastator asupra sectorului agricol al Ucrainei

Cu recolta în curs de desfășurare, invazia Rusiei continuă să aibă un impact devastator asupra sectorului agricol ucrainean, mai spune Ministerul britanic al Apărării. 

Războiul a provocat perturbări majore ale lanțurilor de aprovizionare cu semințe și îngrășăminte de care depind fermierii ucraineni, în timp ce blocada Rusiei asupra orașului Odesa continuă să limiteze grav exporturile de cereale ale Ucrainei, subliniază guvernul de la Londra. 

Din această cauză, este puțin probabil ca exporturile agricole ale Ucrainei în 2022 să fie mai mari de 35% din totalul din 2021.

În urma retragerii sale din avanpostul din Marea Neagră, Insula Șerpilor, Rusia a afirmat în mod eronat că „mingea este acum în terenul Ucrainei” în ceea ce privește îmbunătățirea exporturilor de cereale. În realitate, perturbarea de către Rusia a sectorului agricol ucrainean este cea care continuă să exacerbeze criza alimentară mondială, concluzionează britanicii.

Citește și: Zeci de lideri politici se adună în Elveția pentru elaborarea „Planului Marshall” care să ducă la reconstrucția Ucrainei

Războiul Rusiei va priva lumea de trei recolte de grâu din Ucraina. Ministrul agriculturii: „Vom cădea de pe piață mult timp”

Invazia trupelor ruse va priva piața mondială a grâului de cel puțin trei recolte din Ucraina și va provoca o creștere a prețurilor fără precedent, declara luna trecută ministrul ucrainean al agriculturii pentru Reuters.

Exporturile pe mare ale Ucrainei, țară cunoscută cândva drept grânarul Europei, au fost blocate de Rusia, iar acum Kievul se confruntă cu o mulțime de alte probleme, precum câmpuri agricole minate și o lipsă a spațiilor de stocare a cerealelor.

Mikola Solski, ministrul ucrainean al agriculturii, a avertizat că Ucraina va cădea de pe piața internațională a grânelor pentru mult timp de acum încolo dacă războiul declanșat de Rusia continuă.

„Vorbim acum despre trei recolte de grâu în același timp”, a explicat Solski. „Nu putem să transportăm recolta de anul trecut, nu putem să o culegem și să o transportăm pe cea de acum și nu prea ne dorim să o semănăm pe următoarea”.

În mod normal, Ucraina crește grâu de iarnă pe care fermierii încep să îl semene de la finalul verii, dar anul acesta producătorii ezită să planteze semințele din cauză că exportul grâului a devenit atât de dificil.

Agricultorii au trecut deja de la porumb la floarea soarelui în această primăvară pentru că semințele din care se obține uleiul de floarea soarelui cântăresc mai puțin și se vând mai scump. O schimbare similară s-ar putea întâmpla și în cazul grâului, a explicat Solski.

Citește și: Planul lui Putin pentru destabilizarea UE prin înfometarea Asiei și Africii. „Zeci de milioane de oameni vor muri de foame”

 

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...