Ministrul chinez de externe a dispărut misterios din public de 2 săptămâni. China a anunțat că nu va participa nici la summit-ul ASEAN

Data publicării:
Qing Gang
Qin Gang a fost văzut ultima oară în public pe 25 iunie. Foto (la o întâlnire bilaterală la Oslo, în mai): Profimedia Images

Șeful diplomației chienze, Qin Gang, nu va participa la summit-ul ASEAN din Indonezia, așa cum era așteptat în această săptămâni, spun surse familiarizate cu situația, citate de Reuters. Această nouă absență a oficialului chinez alimentează speculațiile în condițiile în care Qin nu a mai fost văzut în public de peste două săptămâni și a ratat mai multe întâlniri oficiale importante.

Trei surse familiarizate cu situația, care nu au dorit să fie identificate pentru că nu au autorizația de a vorbi pe subiect, au spus că Wang Yi, fost ministru și diplomat senior, va reprezenta China la întâlnirile diplomatice de la Jakarta.

Miniștrii de externe ai țărilor ASEAN și Chinei au programată o întâlnire pentru joi, înainte de Summit-ul pentru Asia de Est și de forumul regional ASEAN de vineri.

Qin Gang a absentat de la mai multe întâlniri importante

Qin Gang, în vârstă de 57 de ani, a preluat mandatul de la Wang în decembrie. Ultima oară a fost văzut în public pe 25 iunie, în Beijing, la o întâlnire cu oficiali din Sri Lanka, Rusia și Vietnam. Ministerul chinez a refuzat să ofere informații cu privire la starea lui Qin, iar absența lui nu a rămas neobservată, în ciuda tăcerii diplomației chineze.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin, întrebat, vineri, despre un articol în presa americană în care se specula că oficialul ar avea probleme de sănătate, a spus că nu a „auzit” de aceste informații.

Qin ar fi trebuit să se întâlnească cu șeful diplomației europene, Josep Borrell, săptămâna trecută, la Beijing, dar întâlnirea a fost amânată după ce partea chineză a informat că „datele agreate nu mai sunt posibile”, a spus un purtător de cuvânt european.

Diplomația UE a fost informată de amânare cu doar două zile înainte de sosirea programată a lui Borrel, de pe 5 iulie.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri