Mircea Geoană: Pentru Republica Moldova, a rămâne în zona gri este o invitație la insecuritate

Data publicării:
mircea geoana vorbind si facand un gest explicativ cu mainile
Mircea Geoană, secretarul general al NATO. Foto: Facebook Mircea Geoană

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că, în cazul Republicii Moldova, „a rămâne în zona gri nu e o garanție de securitate, ci este o invitație la insecuritate”. 

Potrivit unui comunicat de presă, Mircea Geoană a acordat un interviu pentru Radio România Actualități în care a vorbit despre deciziile care vor fi luate la Summitul NATO de la Vilnius, inclusiv despre impactul acestora asupra Republicii Moldova. 

Republica Moldova este și un partener comun NATO și Uniunea Europeană, lucrăm pe subiecte largi, cum este reziliența, cum este pachetul bilateral de asistenţă pe care Moldova ni-l solicită şi la care răspundem foarte, foarte pozitiv”, a subliniat Mircea Geoană. 

Secretarul General Adjunct a precizat că NATO „respectă realitatea din această perioadă: o Constituție de neutralitate a Republicii Moldova.” 

„Doamna președinte Maia Sandu are dreptate spunând că a fi neutru nu înseamnă a fi slab din punct de vedere militar. Și așa îmi spunea și președintele Parlamentului. Dimpotrivă, când ești neutru, trebuie să investești și mai mult în apărare, în securitatea națională. Republica Moldova începe să facă acest lucru. Suntem convinși că locul Republicii Moldova este alături de noi toți în Europa democratică, liberă și prosperă”, a spus înaltul oficial. 

Mircea Geoană a punctat, însă, că NATO nu va fi „niciodată în situația de a sugera, dicta sau impune unui partener drumul pe care dorește să și-l aleagă”. 

„Avem un principiu fundamental care este și în Carta Națiunilor Unite, care este și în Tratatul de la Washington, documentul nostru fundamental, care este și la nivel european: dreptul oricărui stat european de a-și decide singur și în deplină libertate și democratic calea de urmat. 

De aceea, noi suntem dispuși să mergem în relația cu Republica Moldova atât de departe și atât de repede cât își dorește și își propune Republica Moldova. 

Nu suntem - noi de aici, de la NATO-, în nicio situație să le sugerăm sau cu atât mai puțin să le impunem decizii. Doresc să vină către Europa? Cred că este un lucru bun. Este dreptul dânșilor de a-și alege singuri viitorul? Da. Are Rusia drept de veto asupra viitorului Republicii Moldova, a Ucrainei, Georgiei sau Bosniei? Nu”, a explicat înaltul oficial. 

Mircea Geoană a reiterat faptul că „a evada din tirania geografiei și blestemul istoriei apare o dată, de două ori pe secol”. 

„Este o șansă ca atunci când, suntem convinși, Ucraina va izbândi în acest război, când lucrurile se vor așeza, vom avea o nouă arhitectură politică și de securitate în Europa. Republica Moldova face parte, dacă își dorește acest lucru - și își dorește-, din familia europeană, din familia țărilor democratice și mai prospere. Și asta e valabil pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent ce limbă vorbesc acasă, ce preferințe politice poate că au sau nu au. Sunt foarte mulți cetățeni din Republica Moldova cu dublă cetățenie românească. Sunt peste un milion, mulți sunt în România, mulți sunt în Europa. Cred că cu toții ne dăm seama că o astfel de șansă nu trebuie ratată”, a subliniat Secretarul General Adjunct al NATO.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri