Exclusiv Mircea Geoană, la Interviurile Digi24.ro: La Summitul NATO se vor aproba noile planuri de apărare. România este o țară pivot

Data actualizării: Data publicării:
NATO Deputy Secretary General, Mircea Geoana, speaks to Romanian students, Bucharest, Romania - 06 Apr 2023
Mircea Geoana, secretar general adjunct al NATO. Foto: Profimedia Images

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit la Interviurile Digi24.ro despre Summitul NATO de la Vilnius, unde vor fi luate decizii cruciale pentru Alianță, dar și pentru România. Geoană spune că vor fi aprobate noile planuri de apărare în cazul unui atac rusesc și că „România este o țară pivot care articulează interesele NATO într-o zonă foarte importantă”. Secretarul general adjunct a vorbit și despre războiul din Ucraina, războiul hibrid asupra Moldovei, precum și despre situația tensionată de la centrala nucleară de la Zaporojie.

Principalele declarații:

  • Summitul NATO de la Vilnius: Vorbind de momentul politic și strategic, este clar că tranversăm unul dintre cele mai complexe momente din istoria recentă a lumii. Liderii noștri vor aproba o nouă generație de planuri de apărare în NATO, cea mai importantă transformare din ultimii 40 de ani. O nouă structură de forțe, mai multe forțe cu un grad înalt de pregătire și alertă, noi comandamente, noi capacități de producție militară, o nouă filozofie de apărare și descurajare. Este o veste bună, mai ales și pentru România. România este o țară pivot care articulează interesele NATO într-o zonă foarte importantă.
  • NATO are scop protejarea teritoriului aliat din orice direcție. Rusia este un pericol eviden văzând ce se întâmplă dup 17 luni de război în Ucraina. Planuri de apărare detaliate, regionale, structură de forțe și capacități militare aeropurtate, din aer, din spațiu, avem în clipa de față, și liderii vor aproba o apărare din toate direcțiile.
  • Au fost blocate planurile de apărare de Turcia? Sunt negocieri, și de fiecare dată documentele au o greutate politică, dar suntem încrezători că liderii noștri vor aproba aceste planuri. Liderii noștri militari au făcut o muncă formidabilă. Suntem convinși că și la nivel politic vom avea aceste negocieri finalizate. 
  • Sunt și planuri pentru producție și capacitate militare în întreaga alianță. Este o șansă foarte importantă și pentru renașterea industriei de apărare din România. 
  • Vom mai avea o decizie foarte importantă, pe care România a îndeplinit-o, liderii vor decide ca 2% din PIB pentru apărare să fie o obligație nu o țintă, un angajament. Ne asigură resurse pentru apărare și securitate.
  • Solicitarea premierului Ciolacu ca Germania să trimită trupe permanente: Toți aliații încearcă să obțină o prezență multilaterală sau bilaterală. În România avem o structură de comandamente robustă. Am vizitat comandamentul aliat de la Sibiu. Aplaud efortul făcut de România, de militarii noștri, de constructorii noștri. Mai e un grup de luptă multinațional condus de Franța, la Cincu. Și e firesc ca fiecare stat să aibă o prezență cât mai diversificată.
  • Garanții de securitate pentru Republica Moldova la Vilnius? Pot confirma că voi prezida o întâlnire la care vor participa miniștrii de externe printre care și Nicu Popescu. La NATO există un suport impecabil, activ și integrat pentru Republica Moldova. Cum spunea și Maia Sandu, a fi o țară neutră nu înseamnă că trebuie să fii slab. De aceea nu putem vorbi de garanții de securitate, dar inclusiv parcursul european al Moldovei implică și o evoluție a relației în sfera de securitate cu UE, cu NATO. Republica Moldova este unul dintre puținii parteneri ai UE și NATO, este în acest moment în fața unui război hibrid total pe care Rusia îl declanșează și avem tot interesul să îi ajutăm pe liderii de la Chișinău.
  • Nu vedem resurse militare ale Rusiei care să pună în pericol integritatea teritorială a Republicii Moldova. Este vorba de o presiune pshiologică. Astfel de declarații, cum a fost cea cu podul de Giurgiulești, face parte din războiul hibrid.
  • Amenințarea Zaporojie. Există informații despre un atac iminent? Am urmărit declarațiile făcute de ambele părți. Nu avem informații care să confirme iminența unei astfel de acțiuni care ar reprezenta o acțiune iresponsabilă. Sunt și inspectorii IEA, care sunt acolo, și care aduc un anumit tip de informații. Suntem preocupați, dar din punct de vedere al informațiilor pe care le avem cu aliații nu vedem realitatea unui atac iminent.
  • Garanții de securitate pentru Ucraina la Vilnius? Este un subiect important. Ucraina a demonstrat cu brio că se luptă cu eroism, folosesc bine echipamentele noastre, au plecat în mod radical de la doctrinele postsovietice și astăzi Ucraina este într-un alt punct cu NATO. Sunt mult mai intimi legați de alianța nostră și de lumea occidentală. La Vilnius, liderii noștri vor merge la următorul nivel a relației politice. De la comisia NATO-Ucraina vom merge la un consiliu NATO -Ucraina, care este un alt vehicul politic. Vom lucra pentru un pachet de asistență și, da, există o conversație la nivelul mai multor actori cu privire la formularea unor asigurări de securitate care vor asigura coerență și predictibilitate până când va putea fi membră NATO. Sunt discuții care au loc. Este evident că președintele Zelenski și Ucraina doresc un calendar clar pentru integrare. Iar când condițiile vor fi reunite, Ucraina are toate șansele să devină la momentul potrivit membru NATO. 
  • Aderarea Suediei? Aderarea Finalndei a schimbat geografia alianței noastre. Mâine va avea loc o conversație între Turcia și Suedia. Facem tot ce depinde de noi ca Suedia să adere. O merită. Turcia are preocupări de securitate legitime, pe care le înțelegem. Prin dialog suntem convinși că și Suedia va deveni membru al Alianței.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Kelly Clarkson, adevărul despre transformarea ei: „Am luat medicamente ca să slăbesc, dar nu Ozempic!”...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”