"Moartea singuratică". Fenomenul care ia amploare și îngrijorează în Coreea de Sud

Data publicării:
batrana pe starda in coreea de sud
Mii de oameni din Coreea de Sud, majoritatea de vârstă mijlocie și care trăiesc izolați, mor singuri în fiecare an. FOTO: Profimedia Images

Mii de oameni din Coreea de Sud, majoritatea de vârstă mijlocie și care trăiesc izolați, mor singuri în fiecare an, de cele mai multe ori fiind găsiți fără suflare abia după mai multe zile sau săptămâni întregi, scrie CNN.

"Moartea singuratică" este un fenomen răspândit pe scară largă în Coreea de Sud. Pe măsură ce fenomenul îmbătrânirii populației se accelerează, guvernul caută de ani de zile să combată acest fenomen. Conform legislației din Coreea de Sud, se consideră "moarte singuratică" atunci când o persoană care trăiește fără a avea pe nimeni moare în urma unei sinucideri sau a unei boli, iar corpul acesteia este găsit abia după ce a trecut "o anumită perioadă de timp". Situațiile de acest fel au devenit tot mai numeroase în ultimii zece ani.

Printre motivele care stau la baza acestui fenomen, se află criza demografică a țării, decalajele din domeniul asistenței sociale, sărăcia și izolarea socială, care s-au accentuat în timpul pandemiei de COVID-19.

În 2021, în Coreea de Sud s-au înregistrat 3.378 de astfel de decese, în creștere față de 2.412 câte au fost în 2017, arată un raport publicat de Ministerul Sănătății și Protecției Sociale, aceasta fiind prima statistică publicată de când guvernul de la Seul a promulgat în 2021 Legea privind prevenirea și gestionarea deceselor "în singurătate".

În raport se constată că bărbații de vârstă mijlocie și cei în vârstă par a fi mai afectați de acest fenomen, în timp ce numărul bărbaților care au murit în singurătate a fost de 5,3 ori mai mare decât cel al femeilor în 2021. Nu sunt analizate posibilele cauze, dar prioritatea guvernului a fost de "identificarea rapidă a cazurilor de izolare socială".

Coreea de Sud este una dintre țările asiatice care se confruntă cu declinul demografic, în condițiile în care oamenii fac mai puțini copii și devin părinți mai târziu.

Rata natalității a scăzut constant începând din 2015, experții dând vina pe diverși factori, cum ar fi munca solicitantă, creșterea costului vieții și nivelul salariilor, care îi descurajează pe oameni să devină părinți.

Cercetătorii care au întocmit raportul privind "moartea singuratică" au recomandat autorităților sud-coreene să creeze mai multe programe de sprijin, inclusiv de educație, formare și consiliere pentru persoanele de vârstă mijlocie și vârstnice.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii cumplite! Ce a făcut-o pe ursoaică să renunţe la atacul din Predeal. Cum l-a sfâşiat pe şeful...
Digi FM
Gabi Bădălău, pensie alimentară mărită de instanță pentru copiii pe care-i are cu Claudia Pătrășcanu. Plătea...
Pro FM
Delia s-a urcat într-un brad de teama unor câini: "Veneau spre mine și am fugit. M-am zgâriat, m-am făcut...
Film Now
Pierce Brosnan, grijuliu și protector, alături de frumoasa sa nepoată, Isabella. Tânăra de 26 de ani este...
Adevarul
Româncă stabilită în Canada: „Costul traiului zilnic s-a dublat comparativ cu acum cinci ani”
Newsweek
Pensie mai mare cu 200 lei pentru o categorie de pensionari. Casa de Pensii anunță norocoșii
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Pedro Pascal, pus la zid după ce a ridicat-o în slăvi pe Rachel Zegler, după eșecul filmului „Albă ca...
UTV
Mihai Bendeac îl taxează pe Dan Negru pentru criticile aduse piesei „Proorocul Ilie”. „Domnu' Dănuț probabil...