Moderna dă în judecată Pfizer/BioNTech pentru că i-a „copiat fără permisiune” vaccinul anti-Covid

Data publicării:
doză de vaccin pe o mască cu logo-ul moderna în spate
Vaccinul anti-Covid al Moderna, singurul său produs comercial, a adus profituri de peste 10 miliarde de dolari companiei în acest an. Foto: Profimedia Images

Compania farmaceutică Moderna a dat în judecată Pfizer și pe partenerul acesteia german, BioNTech pentru încălcarea brevetului dezvoltării primului vaccin anti-Covid-19 aprobat în Statele Unite, scrie Reuters. Moderna acuză Pfizer/BioNTech că au copiat tehnologia pe care compania o dezvoltase cu ani înainte de pandemie.

După anunț, acțiunile Pfizer au scăzut cu 1,4%, iar cele al BioNTech cu aproximativ 2%.

Moderna a depus plângerea împotriva companiei rivale la tribunalul de district din Massachussetts, dar și în Tribunalul Regional din Dusseldorf și cere compensații monetare, se arată într-un comunicat transmis vineri.

„Facem aceste acțiuni pentru a proteja tehnologia inovatoare ARN mesager, domeniu în care am făcut muncă de pionierat și în care am investit miliarde de dolari pentru creare și patentare pe parcursul deceniului de dinaintea pandemiei de Covid-19”, a spus directorul executiv al Moderna, Stephane Bancel, în comunicat.

Moderna și Pfizer/BioNTech au fost primele companii care au dezvoltat un vaccin pentru coronavirus.

Moderna, o companie veche de doar 10 ani, cu sediul în statul american Massachussetts, a fost unul dintre principalii inovatori în tehnologia ARN mesager, care a ajutat la dezvoltarea foarte rapidă a unui vaccin împotriva Covid-19.

Vaccinul anti-Covid al Moderna, singurul său produs comercial, a adus profituri de peste 10 miliarde de dolari companiei în acest an, în timp ce vaccinul Pfizer a produs aproximativ 22 de miliarde.

Moderna acuză că Pfizer/ BioNTech a copiat fără permisiune tehnologia ARN mesager pe care Moderna a patentat-o între 2010 și 2016, cu mult timp înainte de apariția coronavirusului.

La începutul pandemiei, Moderna a susținut că nu va pune în aplicare drepturile sale garantate prin brevet pentru a ajuta și alte companii să dezvolte rapid vaccinuri, mai ales în țările sărace. În martie 2022, însă, Moderna a spus că se așteaptă ca Pfizer și BioNTech să-i respecte drepturile de proprietate intelectuală, dar că nu va cere daune pentru activitatea de dinainte de 8 martie 2022.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri