Alegeri prezidențiale Moldova. Igor Dodon și Maia Sandu intră în turul al doilea (rezultate oficiale parțiale)

Data actualizării: Data publicării:
igor dodon si maia sandu
Igor Dodon și Maia Sandu. Foto: Digi24

Actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și candidata opoziției, Maia Sandu, intră în turul al doilea, în urma scrutinului prezidențial  desfășurat duminică, arată rezultatele oficiale parțiale, precum și două exit-polluri date publicității la Chișinău, duminică seara, după închiderea urnelor. Aceiași doi candidați intrau în turul al doilea și la alegerile prezidențiale din urmă cu patru ani.

ACTUALIZARE luni, 2 noiembrie, 2:30 Surpriză de proporții în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Candidata opoziției, Maia Sandu, se îndreaptă către câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele votului din diaspora. Detalii, aici.

ACTUALIZARE 23:50.  După prelucrarea a peste 90% dintre procesele-verbale, Maia Sandu câştigă câteva procente și se apropie de Igor Dodon.

Igor Dodon - 35,79%

Maia Sandu - 32,241%

Renato Usatîi - 16,86%

Violeta Ivanov - 7,24%

Andrei Năstase - 3,23%

Octavian Ţîcu - 2,01%

Tudor Deliu - 1,49%

Dorin Chirtoacă - 1,14%

ACTUALIZARE 23:00 Rezultatele oficiale parțiale ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova confirmă tendința arătată de sondajele efectuate la ieșirea de la urne: preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, şi candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, pro-europeana Maia Sandu, vor intra în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Datele prezentate de CEC după centralizarea voturilor din aproape jumătate dintre secțiile de votare (1.069 de secţii de votare din totalul de 2.143) arată că Igor Dodon a obţinut 36,22% din voturi, în timp ce Maia Sandu a beneficiat de susţinerea a 30,46% dintre alegători.

Pe locul al treilea se clasează Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 16,51%, iar pe patru Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor"), cu 8,83%.

Pe următoarele poziţii se situează Andrei Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr"), cu 3,40%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale"), cu 1,90%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,55%, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) cu 1,13%, scrie Agerpres.

Rata de participare a alegătorilor a fost vizibil mai redusă față de alegerile prezidențiale din 2016, de aproape 43 la sută, dar nu au lipsit cozile la secţii de vot din diaspora şi nici incidentele.

Citiți și:  Alegeri prezidențiale Moldova. Maia Sandu denunță „încercări de fraudare” a scrutinului


Știrea inițială:

Conform sondajului realizat telefonic de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice, Igor Dodon este creditat cu 40,9 la sută din voturi, iar Maia Sandu cu 34,6 la sută din opțiunile celor 1.514 persoane chestionate. Marja de eroare a sondajului este de 2,5 la sută.

Pe locul al treilea s-a clasat Renato Usatîi, cu 11,5 la sută.

Candidata Partidului Șor, Violeta Ivanov, este pe locul patru, cu 6,3 la sută din opțiuni, în timp ce liderul Platformei DA, Andrei Năstase, este pe locul cinci, cu 1,7 la sută.

Dorin Chirtoacă, liderul PL, și Tudor Deliu, candidatul PLDM, ocupă ultimele poziții, cu 1,3 la sută și, respectiv, 0,9 la sută.

Sondajul a mai relevat că pentru Igor Dodon votează persoanele mai în vârstă, că este preferat de 76 la sută dintre rusofoni și pare să fi obținut un scor mai bun în nordul și sudul Republicii Moldova.

Electoratul Maiei Sandu îl reprezintă populația tânără, cu nivel de studii sporit, practic exclusiv vorbitori de română (doar 6 la sută dintre vorbitorii de limbă rusă au votat pentru ea). Aceasta are cea mai mare susținere în Chişinău și regiunea centru a Republicii Moldova.

Și un alt sondaj telefonic, realizat de Compania „Intellect Group” în colaborare cu asociația SPERO, îi dă câștigători pe Igor Dodon, cu 28,5 la sută, și Maia Sandu, cu 21,5 la sută. Renato Usatîi este tot pe locul trei, cu 8,8 la sută. Pe următoarele locuri sunt Violeta Ivanov, cu 5,5 la sută, și Andrei Năstase, cu 4,5 la sută. Câte un procent sau mai puțin i-ar fi revenit lui Octavian Țîcu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă. Sondajul a chestionat 3.650 de persoane din Republica Moldova, dar și din diaspora, scrie Radio Europa Liberă.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri