Cristian Diaconescu avertizează: Rolul Bucureștiului nu s-a terminat. Va veni la rând tema federalizării în Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
cristian diaconescu digi
l

Va veni la rând aproape sigur tema federalizării în Republica Moldova, avertizează Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, la Digi24. Aici va fi foarte interesant de văzut - și foarte important, inclusiv pentru decidentul de la București - modul în care se va gestiona acest subiect. „Dacă cumva se va găsi o variantă care să fie agreată în legătură cu federalizarea, automat acest proiect va aduce o altă dezvoltare în ceea ce privește regiunea și va fi folosit în negocierile Federației Ruse și ale Occidentului privind Ucraina”, spune Cristian Diaconescu.

Diplomatul vede două scenarii în ceea ce privește federalizarea: fie președintele Igor Dodon va renunța la idee, fie va încerca să acomodeze o soluție, ceea ce, din orice perspective s-ar pune problema, „ar fi extrem de preocupant”.  

Reacțiile „vânjoase” care au apărut de ambele părți la Chișinău în ultimele zile au încercat să demonstreze - mai ales pe plan internațional - că fie o parte, fie alta va rămâne consecventă pe atitudinea sa politică, dar evoluțiile vor continua, subliniază Cristian Diaconescu.

„Sunt și alți jucători regionali și globali care vor continua exercițiul intereselor în legătură cu Republica Moldova, ca parte a unei regiuni deosebit de interesante. Deci, România nu numai că nu poate lipsi, ci trebuie să aibă și cea mai înțeleaptă atitudine din zonă”, atrage atenția fostul ministru de externe.

Ce ar trebui să facă România în relația cu Republica Moldova?

În primul rând, e vorba de coordonarea cu partenerii, spune Cristian Diaconescu. „Tocmai se constituie Parlamentul European, acolo sunt comisii pentru Republica Moldova. Mai sunt și alte state interesate în zonă, ca de exemplu Polonia sau chiar Ungaria. Cred că interesul regiunii, interesul României și al Europei este ca țara noastră să reprezinte principalul purtător de mesaj și reper în ceea ce privește evoluțiile din Republica Moldova. Pentru asta trebuie să fii profesionist, echilbrat... Se va constitui noua Comisie Europeană, Republica Moldova are Acord de asociere, are o serie de facilități, inclusiv libera circulație - pe care la un moment dat ar putea să le piardă, dacă situația devine din nou haotică, din nou confuză. Este o chestiune care nu trebuie neglijată de la București”, a arătat Cristian Diaconescu.

„Ne dorim sau nu, România este partenerul de dialog atât din perspectiva intereselor Republicii Moldova, cât și a europenilor și a occidentalilor. De acest rol nu ne putem deroba fără să apară semne de întrebare destul de serioase chiar în legătură cu România”, a punctat fostul șef al diplomației.

Cristian Diaconescu spune că în relația cu Republica Moldova, Bucureștiul întotdeauna este consultat de partenerii săi, iar România, la rândul său, are obligația de a fi foarte atentă la evoluțiile din Republica Moldova și de a anticipa dezvoltările interne și internaționale și de a avea reacțiile adecvate și-n plan bilateral, dar și multilateral. „Faptul că au existat diferențe de mesaj  (la București - n.r.) mi s-a părut cât se poate de straniu”, a subliniat în context fostul ministru.

Oricum, rolul Bucureștiului nu s-a terminat, a accentuat Cristian Diaconescu. E clar că Maia Sandu și blocul ACUM transmit semnale repetate, insistente către România, implicit către Uniunea Europeană, în legătură cu proiecte de cooperare și mai ales pentru ajutoare financiare cruciale, ajutoare care din Est „nu prea le vin”, a reliefat Cristian Diaconescu. Din Est, le vin mesaje, le vine propagandă și câteva posturi de televiziune, a completat Diaconescu.

Situația de drept vs situația de fapt din Republica Moldova, următoarea temă de conflict

Cristian Diaconescu sugerează că judecătorii Curții Constituționale din Republica Moldova - despre care se spune că sunt aserviți lui Vladimir Plahotniuc - ar putea fi șantajați, pentru că acest cuvânt, „șantaj”, apare des în diverse variante de discurs ale politicienilor de la Chișinău. El a menționat această posibilitate în contextul apelului făcut de președintele Igor Dodon către judecătorii CCM de a-și „revizui” deciziile prin care au invalidat hotărârile Parlamentului. Apelul a fost făcut după ce Partidul Democrat condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc a făcut un anunț surprinzător, vineri, acela că renunță la putere.

„Avem situație de drept și situație de fapt”, a comentat la Digi24 Cristian Diaconescu, fost ministru de justiție și de externe. „Din punct de vedere al situației de fapt, prin retragerea Partidului Democrat, Executivul, așa cum este el în Republica Moldova, a fost deblocat, deci instituțiile au fost deblocate și după părerea mea, este un semnal bun, indiferent de motivațiile de substrat. Pentru că Republica Moldova - măcar dacă ar fi să privim din perspectiva cetățenilor Republicii Moldova, care „beneficiază” de cel mai redus nivel de trai din întreaga Europă - se află într-o situație economică critică, este dependentă grav de sprijin financiar internațional de urgență, or, din acest punct de vedere, blocajul instituțional, indiferent din ce perspective ar fi fost generat, ar fi avut, pe zile, efecte dramatice”, a explicat Cristian Diaconescu.

„Rămâne, însă, evident situația de drept: deciziile Curții Constituționale, în ce măsură un guvern sau altul este considerat, din punctul de vedere al Constituției Republicii Moldova, activ politic. Va fi o discuție care va mai continua în zilele următoare, probabil va fi următoarea temă de conflict, crede Cristian Diaconescu.

„Evident, lumea, în Republica Moldova, dar și în afara ei va fi foarte interesată să vadă cum vor putea coordona și cum vor putea lucra mai ales, în Parlament, două partide politice până în urmă cu câteva zile poziționate polar, din punctul de vedere al multor dimensiuni fundamentale în ceea ce privește Republica Moldova, dacă ar fi să menționăm numai relația cu România sau cu partenerii occidentali, privite ambele, și de socialiști, și de președintele Igor Dodon ca fiind contraproductive și chiar nefericite pentru viitorul Republicii Moldova. Blocul ACUM, pe de altă parte, coagulează ce-a mai rămas din spiritul proeuropean din Republica Moldova, deci, asocierea este interesantă, respectă un rezultat electoral, din punct de vedere al logicii politice este funcțională, în ce măsură își vor operaționaliza acțiunile politice și cele guvernamentale, parlamentare, în perioada următoare, rămâne de văzut”, a spus Cristian Diaconescu.

El a subliniat, însă, că semnalul comunității internaționale, de la Atlantic până la Urali, așa cum a fost transmis și de Moscova, și de Bruxelles, dar și de Washigton, a fost important pentru reușita acestei deblocări. La Moscova, a menționat Cristian Diaconescu, retragerea PDM de la guvernare era anunțată de ziarul Kommersant cu câteva ore înainte de anunțul oficial.

Citiți și:  Zboruri suspecte de pe aeroportul Chișinău, după schimbarea puterii. Ce spune premierul Maia Sandu, dând exemplul României

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri