Maia Sandu cere demisia judecătorilor de la CCR și a procurorului general

Data publicării:
maia sandu fb
Foto: Facebook/ Maia Sandu

Prim-ministrul învestit de Parlamentul Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut demisia judecătorilor Curții Constituționale, a procurorului general, Eduard Harinjen, în cadrul unei conferințe de presă, după ce Partidul Democrat a anunțat că pleacă de la guvernare. De asemena, Maia Sandu a anunțat că „justiția va aplica sancțiunile necesare pentru Vladimir Plahotniuc și celor care i s-au subordonat”, relatează unimedia.info.

„Decizia de astăzi a Partidului Democrat de a merge în opoziție este una firească, deși întârziată. Guvernul Filip nu mai există din 8 iunie. Acțiunile abuzive ale lui Plahotniuc sunt acțiuni ce nu vor rămâne nepedepsite. În foarte scurt timp, justiția va aplica sancțiunile necesare pentru Plahotniuc și celor care i s-au subordonat. Judecătorii CC să-i revizuiască toate actele neconstituționale și să-și dea demisia. Procurorul Eduard Harunjen să-și dea demisia imediat”, a cerut Maia Sandu.

„Sunt onorată să fiu prim-ministrul acestei țări, sunt onorată să fiu prim-ministrul cetățenilor”, a mai declarat Maia Sandu.

După o săptămână de criză și blocaj politic la Chișinău, guvernul interimar susţinut de Partidul Democrat a cedat puterea în favoarea guvernului rival, condus de Maia Sandu. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari. Decizia PDM nu rezolvă, însă, criza constituţională din Republica Moldova.

Potrivit Curţii Constituţionale, guvernul Maiei Sandu a fost constituit ilegal, iar deciziile acestuia nu vor putea fi puse în aplicare. Partidul Democrat susţine că, în cele din urmă, se va ajunge la alegeri anticipate, pentru rezovarea blocajului juridic şi instituţional. Criza din Republica Moldova s-a declanşat săptămâna trecută, după Curtea Constituţională a decis că membrii PSRM - ACUM au depăşit data legală de formare a guvernului şi drept urmare, acesta nu poate funcţiona. Ca urmare, au fost anunţate alegeri anticipate pentru luna septembrie. În plus, aceeaşi Curte l-a suspendat din funcţie pe preşedintele Igor Dodon şi l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri