Ministrul Educaţiei din R. Moldova: În şcoli se va studia „Istoria românilor”. Opozanți: Legăturile Moldovei cu România sunt exagerate

Data publicării:
Dan Perciun
Dan Perciun, ministrul educației din R Moldova. Foto: Profimedia

„După 150 de ani de rusificare, credem că putem şi trebuie să studiem istoria românilor în şcolile noastre”, este de părere ministrul Educaţiei din Republica Moldova care a declarat că şcolile vor continua să predea materia „Istoria românilor”, în ciuda unei decizii oficiale potrivit căreia termenul este nedrept faţă de minorităţile etnice din fostul stat sovietic, relatează Reuters, scrie News.ro.

Dan Perciun a făcut această declaraţie pe fondul unei polemici în jurul un manual de istorie denunţat de partidele de opoziţie pro-ruse şi de comunitatea evreiască din Moldova pe motiv că exagerează legăturile Moldovei cu România vecină şi că justifică acţiunile liderului român pro-nazist din timpul războiului, Ion Antonescu.

„Continuăm pe aceeaşi linie ca şi până acum”, a spus Perciun în discursul său săptămânal online. „După 150 de ani de rusificare, credem că putem şi trebuie să studiem istoria românilor în şcolile noastre”, a afirmat el.

Perciun a declarat că nu se simte obligat să dea curs unei recomandări a Consiliului pentru prevenirea discriminării, potrivit căreia titlul disciplinei ar trebui să fie schimbat cu o formulare mai neutră, care să reflecte componenţa multietnică a Moldovei.

Cu aproximativ 150 de ani înainte de independenţă, Moldova a fost, pe rând, parte a Imperiului Rus, a „României Mari” şi a Uniunii Sovietice.

Conform cifrelor oficiale ale recensământului, 77,2% din populaţie se declară de etnie moldoveană, iar 7,9% de etnie română - deşi distincţia este adesea neclară, deoarece ambele ţări vorbesc limba română. Există, de asemenea, comunităţi mari de etnici ruşi, ucraineni şi alte minorităţi, iar limba rusă este încă vorbită pe scară largă.

Preşedinta proeuropeană Maia Sandu, extrem de critică faţă de invazia Rusiei în Ucraina şi faţă de ceea ce ea consideră a fi încercări de destabilizare a guvernului său, continuă campania de aderare la Uniunea Europeană, având ca obiectiv să se întâmple în 2030.

Educatori, istorici şi grupuri ale societăţii civile au intrat într-o dezbatere la nivel naţional cu privire la noul manual, intitulat „Istoria românilor şi universală”, destinat clasei a XII-a.

Alexander Bilinchis, preşedintele comunităţii evreieşti din Moldova, a cerut retragerea manualului pe motiv că acesta minimalizează amploarea pogromurilor naziste şi a deportărilor în masă ale evreilor.

Ministerul urmează să ia în considerare concluziile discuţiilor la nivel naţional şi să decidă dacă va menţine manualul în sistemul şcolar sau îl va modifica.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
Adevarul
Un expert de top dezvăluie primul semn șocant al unui tip de demență care apare în jurul vârstei de 30 de...
Newsweek
Veste rea: Toți pensionarii vor plăti CASS la pensie. Pragul de 3000 lei va fi eliminat. De când?
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Ce a pățit un bărbat care aștepta la semafor pe un scuter? Imagini virale cu un câine care l-a „luat” prin...
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie