Moscova amenință Chișinăul. Reacția furioasă a Rusiei, după ce Moldova a decis reducerea numărului de diplomați de la ambasada rusă

Data actualizării: Data publicării:
ambasada rusiei in republica moldova
Poliţiştii au stabilit că un bărbat aflat la volanul unui Mercedes a lovit cu maşina poarta Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, după care a părăsit locul accidentului. Foto: Profimedia

Republica Moldova a decis miercuri să reducă numărul de diplomați și personal de la Ambasada Rusiei la Chișinău, a anunțat ministrul de externe Nicu Popescu, după convocarea ambasadorului rus. Decizia a înfuriat Moscova, care a anunțat prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe că nu va rămâne fără răspuns.

Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a anunțat miercuri, la ședința de guvern, decizia de reducere a numărului de diplomați ruși în Republica Moldova.

„În opinia noastră, este foarte important ca serviciile diplomatice ale țării noastre, dar și a altor țări, să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații, or, atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altei țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard de acțiune ale unor servicii diplomatice, am ajuns, de comun acord cu instituțiile și decidenții politici, la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în Republica Moldova, astfel încât să se creeze o situație în care sunt mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră. Reprezentanții Federației Ruse au fost informați despre acest lucru”, a declarat ministrul Nicu Popescu, potrivit Deschide.md.

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a declarat, după ce a fost convocat la MAEIE, că decizia a fost previzibilă și că nu i-au fost prezentate dovezi care să susțină acuzațiile.

„Nu am primit nicio explicație sau dovezi. Nu este de mirare, pentru că noi și anterior ne-am ciocnit de o asemenea atitudine față de noi, dar suntem deja obișnuiți să lucrăm într-o asemenea situație, așa că și în condițiile noi vom găsi soluții pentru construirea ulterioară a relațiilor deja puternic afectate dintre țările noastre”, a spus Vasnețov, citat de Deschide.md.

Amenințări de la Moscova

Și Moscova a reacționat la decizia Chișinăului, amenințând cu represalii prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova. Ea a calificat acțiunile autorităților moldovene drept „nefondate și neprietenoase, care nu vor rămâne fără răspuns”.

„Este un nou pas spre distrugerea relațiilor bilaterale din partea regimului de la Chișinău. În dorința sa de a se evidenția în fața sponsorilor săi vestici pe partea de rusofobie, Chișinăul oficial cade la tot mai mari adâncimi, împrumutând activ experiența ucraineană și baltică, precum și măsurile standarde, inclusiv aducerea de ofense publice țării noastre, interzicerea presei de limbă rusă, atacarea limbii ruse. Se adaugă noi forme de luptă împotriva pericolului rus inexistent. Și iată că avem această expulzare, care este o nouă metodă de a încurca diplomații noștri să-și îndeplinească atribuțiile”, a afirmat Maria Zaharova, potrivit Deschide.md.

Cu privire la acuzațiile de spionaj aduse Rusiei, Maria Zaharova a declarat că investigația ce vizează antenele de pe acoperișul ambasadei sale de la Chișinău reprezintă o poveste fantezistă, care nu are nimic în comun cu realitatea.

„Diplomații noștri respectă și reprezentanța noastră diplomatică în Republica Moldova respectă Convenția de la Viena din 1961. Adevăratul scop este să crească isteria anti-rusă pentru a fi luate noi măsuri neprietenoase de către autoritățile R. Moldova la adresa țării noastre și anunțul privind micșorarea personalului nostru. Ei trebuie cumva să îndreptățească această decizie. Subliniez încă o dată că Rusia nu se implică în treburile interne ale altor țări, pledăm pentru dezvoltarea relațiilor prietenoase și reciproc avantajoase cu R. Moldova. Suntem siguri că cetățenii moldoveni știu acest lucru și nu acceptă inițiativele anti-ruse ale autorităților”, a mai spus Zaharova.

Câți diplomați ruși trebuie să plece

Ministerul de Externe de la Chișinău l-a convocat miercuri pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova și l-a informat despre „decizia autorităților moldovenești privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează în țara noastră cu cel al Republicii Moldova în Federația Rusă. Conform acestei decizii, la etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu” se arată într-un comunicat MAEIE.

„Această decizie vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situație interne din țara noastră”, se mai arată în comunicatul citat, care precizează că decizia autorităților moldovenești „trebuie să fie pusă în aplicare până la 15 august 2023”.

Potrivit Deschide.md, Federația Rusă dispune în acest moment în ambasadă de 37 de diplomați acreditati și 34 de de angajați „tehnico-administrativi”. Pe lângă angajații acreditați în ambasada Federației Ruse mai există alți 8 diplomați ruși ce funcționează în cadrul Centrului Rus pentru Cultură și Știință (Rossotrudnicestvo) cunoscut ca fiind un oficiu de propagandă, iar unele țări, inclusiv România, au închis aceste centre, mai observă publicația de la Chișinău.

De asemenea, Federația Rusă mai dispune de încă 5 diplomați ce își desfășoară activitatea în cadrul Biroului de Migrație (Anticamera Secției Consulare a Ambasadei Federației Ruse), despre ei existând foarte puține date, fiind extrem de discreți în desfășurarea activităților.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri