Mollahul Omar s-a ascuns ani de zile chiar sub nasul americanilor

Data publicării:
MOLLAHUL OMAR - europa libera
Foto: europa liberă

Fondatorul mişcării talibane din Afganistan, cunoscut sub numele de Mollahul Omar, s-a ascuns ani de zile chiar sub nasul americanilor, care puseseră o recompensă de 10 milioane de dolari pentru prinderea capul lui.

Potrivit unei cărţi scrise de o jurnalistă olandeză care a stat de vorbă cu zeci de talibani, dar şi cu una dintre gărzile de corp ale liderului, mollahul Omar era în Afganistan în 2004, când americanii au început să construiască o bază militară la câteva sute de metri de ascunzătoarea lui. S-a mutat, dar o nouă bază, în care se aflau mai mult de 1000 de militari britanici şi americani, a fost construită la cinci kilometri de el. În tot acest timp, era căutat în Pakistanul vecin.

Nu a părăsit însă Afganistanul până la moartea sa, în 2013. Abia după doi ani talibanii au recunoscut că cel care le fusese lider şi mentor nu mai este în viaţă.  

Cartea care afirmă aceste lucruri se intitulează „În căutarea unui inamic”  și a fost scrisă de Bette Dam. Este o biografie în limba olandeză, încă netradusă, a mollahului Omar. Figura lui avea o particularitate - liderul talibanilor nu vedea decât cu un ochi. Ani de zile, el a trăit ca un pustnic, refuzând să se întâlnească cu familia sa, afirmă autoarea cărţii care, în cinci ani de anchetă, a interogat zeci de şefi talibani, precum şi pe garda de corp a mollahului Omar. 

Potrivit cărţii, în momentul căderii regimului talibanilor, în 2001, după ce cinci ani făcuse legea în Afganistan, mollahul Omar şi-a transmis puterea unui alt cadru al mişcării, pentru a deveni un fel de lider spiritual. S-a refugiat mai întâi într-un mic complex în Qalat, capitala regională a provinciei Zabul (sud). Familia cu care locuise timp de trei ani nu ştia unde se află.

Forţele americane ar fi fost de două ori foarte aproape de a-l captura, afirmă jurnalista. Prima dată, mollahul Omar s-ar fi ascuns în spatele unui morman de lemne în timp ce trecea o patrulă. A doua oară, trupe străine ar fi scotocit tot complexul, cu excepţia camerei în care se afla el.

În timp ce baza Lagman era în construcţie în 2004, la câteva sute de metri de refugiul său, el a schimbat ascunzătoarea, tot în provincia Zabul. Dar, la scurt timp, o a doua bază, Wolverine, a fost ridicată la 5 km de ascunzătoarea sa.

Peste 1.000 de militari americani, precum şi forţe speciale britanice şi americane se aflau la baza respectivă. Dar, în pofida terorii că va fi prins, mollahul Omar nu a plecat niciodată, aventurându-se rar în exterior şi ascunzându-se deseori în tuneluri, în timp avioanele efectuau bombardamente.

Fondatorul mişcării talibanilor a stat acolo ani de zile izolat, ascultând ştiri la BBC în limba paştună. 

(surse: Digi24, Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri