Naționalistul prorus Milorad Dodik a câștigat președinția republicii sârbe din Bosnia

Data actualizării: Data publicării:
milorad dodik
Omul forte al sârbilor din Bosnia, naţionalistul prorus Milorad Dodik, a câştigat preşedinţia entităţii sârbe a ţării divizate. Foto: Profimedia Images

Omul forte al sârbilor din Bosnia, naţionalistul prorus Milorad Dodik, a câştigat preşedinţia entităţii sârbe a ţării divizate, a anunţat joi Comisia Electorală Centrală, după renumărarea voturilor motivată de acuzaţii de fraudă din partea opoziţiei, relatează France Presse.

„Numărătoarea de control a confirmat (...) că Milorad Dodik, candidatul reprezentând poporul sârb şi care era în frunte (...), a rămas cu cel mai mare număr de voturi obţinute”, a declarat Suad Arnautovic, preşedintele Comisiei Electorale Centrale.

Comisia Electorală Centrală (CIK) a ordonat o nouă numărare a voturilor la 10 octombrie, când rezultatele preliminare aproape complete îi acordau lui Milorad Dodik 48% de voturi faţă de 43% pentru candidata opoziţiei Jelena Trivic, conform Agerpres.

Aceste alegeri s-au numărat printre numeroasele scrutine organizate pe 2 octombrie la nivelul central şi al celor două entităţi ale Bosniei, Republica Srpska (RS) şi entitatea croato-musulmană, în virtutea unui sistem complex şi adesea paralizant moştenit din acordurile de pace de la Dayton din 1995.

Partidele de opoziţie din RS au acuzat „fraude” a doua zi după alegeri. Ele l-au acuzat pe Milorad Dodik şi partidul său de „jefuirea organizată a alegerilor”.

Milorad Dodik, în vârstă de 63 de ani, politicianul pro-rus care domină scena politică a sârbilor din Bosnia de mai bine de 15 ani şi care a fost vizat de sancţiuni americane şi britanice pentru politicile sale separatiste, respinge aceste acuzaţii şi declară că este „învingătorul” scrutinului.

Citește și Aleksandar Vucic: Regimul de la Priștina pune în pericol stabilitatea, pacea și supraviețuirea poporului sârb din Kosovo

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri