Netanyahu cedează după mesajul lui Biden și redeschide trecerea de la Erez, ca ajutoarele umanitare să ajungă "temporar" în Gaza

Data publicării:
trecerea erez
Cabinetul de securitate al Israelului a aprobat redeschiderea trecerii de la Erez, dintre Israel şi nordul Fâşiei Gaza. FOTO: Profmedia Images

Cabinetul de securitate al Israelului a aprobat redeschiderea trecerii de la Erez, dintre Israel şi nordul Fâşiei Gaza, pentru prima dată de la atacurile Hamas din 7 octombrie, a declarat un oficial israelian pentru CNN. Astfel, mai multe ajutoare umanitare vor putea ajunge "temporar" în Gaza, a spus oficialul.

Cabinetul a aprobat, de asemenea, folosirea portului israelian Ashdod pentru a ajuta la transferul mai multor ajutoare în enclavă.

Trecerile terestre în Gaza, prin care în mod obişnuit a ajuns pe teritoriu cea mai mare parte a ajutoarelor vitale, rămân sub restricţii severe din partea Israelului. Agenţiile umanitare au acuzat Israelul de încetinirea intrării ajutoarelor în teritoriul devastat de război, deşi Israelul a afirmat că nu are ”vreo limită” privind cantitatea de ajutoare care pot fi introduse.

Înainte de începerea războiului, Israelul a restricţionat tot accesul maritim şi aerian spre şi dinspre Gaza, iar trecerile terestre erau ţinute sub control strict. Existau două treceri funcţionale spre enclavă: Erez, pentru mişcarea persoanelor, şi Kerem Shalom, pentru mărfuri.

Gaza mai are şi o trecere spre Egipt, la Rafah, care este controlată de autorităţile egiptene. Deşi Israelul nu are un control direct asupra acestei treceri, monitorizează toată activitatea din sudul Gaza.

Deschiderea trecerii ar fi ”o veste binevenită” şi ”cu siguranţă în concordanţă” cu ceea ce premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus, joi, preşedintelui Joe Biden, a declarat pentru CNN consilierul de securitate naţională de la Casa Alba, John Kirby.

Preşedintele SUA, un susţinător ferm al Israelului până în prezent, a cerut joi într-o discuţie telefonică de aproximativ 30 de minute cu premierul Benjamin Netanyahu o încetare imediată a focului, în urma unui atac israelian asupra unui convoi umanitar al ONG-ului World Central Kitchen, care s-a soldat cu moartea a şapte voluntari.
De asemenea, liderul american a subliniat că aşteaptă din partea Israelului "aplicarea de măsuri specifice, concrete şi tangibile pentru a răspunde suferinţei civililor, crizei umanitare şi pentru siguranţa lucrătorilor umanitari", potrivit unei scurte relatări a discuţiei telefonice dată publicităţii de Casa Albă.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...