Nici compania care a creat ChatGPT nu mai poate distinge cu acuratețe textele scrise de soft de cele scrise de oameni

Data publicării:
Logo OpenAI.
ChatGPT este un program bazat pe inteligență artificială și creat pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor de internet. Foto: Profimedia Images

OpenAI, compania care a creat ChatGPT, un program de inteligenţă artificială capabil să scrie texte şi chiar să treacă examene de facultate, a dezvoltat un nou soft care să facă diferenţa dintre textele scrise de oameni şi cele scrise de softurile de inteligenţă artificială, însă rata de reuşită este de numai 26%, scrie The Guardian.

Softul a fost dezvoltat în urma criticilor venite din mediul academic. Mulți profesori s-au plâns că elevii folosesc ChatGPT pentru scrierea temelor sau a eseelor, iar în multe universități folosirea softului a fost deja interzisă.

Însă OpenAI spune că este foarte dificil să mai faci distincția între textele scrise de ChatGPT sau de alte programe de inteligență artificială și cele scrise de oameni.

Noul soft de recunoaștere a putut identifica doar 26% din textele scrise de inteligența artificială, iar în 9% din cazuri a identificat în mod eronat texte scrise de oameni ca fiind texte scrise de GhatGPT.

Mai mult, rata de succes scade considerabil atunci când sunt analizate texte în alte limbi decât engleza. Iar capacitatea de a face diferența dintre inteligența artificială și oameni este practic nulă când sunt analizate textele mai mici de 1.000 de caractere.

"Nu ar trebui folosit ca metodă principală de evaluare, ci ca un ajutor în combinaţie cu alte metode de evaluare a unui text", a comunicat OpenAi despre soful de recunoaştere.

Lansarea ChatGPT a stârnit îngrijorarea mediului academic internaţional, existând temeri că programul de inteligenţă artificială ar putea fi folosit ca metodă de a trişa la examene sau teme.

Universităţile din Marea Britanie au fost îndemnate să-şi revizuiască modul în care sunt predate cursurile sau sunt date temele, iar unele instituţii au revenit la metoda clasică a examenelor cu stilou şi hârtie, pentru ca programele de inteligenţă artificială să nu poată fi folosite.

Iar în Franţa, Institutul de Studii Politice din Paris le-a interzis studenţilor să utilizeze softul, amenințându-i cu excluderea din învățământ dacă încalcă regula.

De asemenea, mai multe publicații științifice au interzis folosirea softului de către cei care trimit studii spre publicare.

Totuși, programele de inteligență artificială sunt permise în anumite universități, precum cele din Australia, însă atâta timp cât studenții recunosc că s-au ajutat de ele.

OpenAi a făcut apel la instituțiile de învățământ să trimită feedback cu privire la folosirea ChatGPT de către elevi sau studenți pentru a-și îmbunătăți softul de recunoaștere a textelor scrise de program.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri