Nmesis, noua armă pe care SUA se vor baza în caz de război cu China. De ce este mai bun decât Himars, folosit de Ucraina contra Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
sistem Nmesis de lansare a rachetelor folosit de U.S. Marine Corps
Vehiculul pe care este montat lansatorul de rachete Nmesis este operat de la distanță. Foto: U.S. Marine Corps

Pentru pușcașii marini ai Statelor Unite, aducerea sistemului Nmesis (Navy-Marine Expeditionary Ship Interdiction System) pe insula Batan din Filipine a fost un test cheie în procesul de pregătire al forțelor de reacție rapidă ale armatei americane pentru un eventual război cu China într-una din cele mai strategice – și tot mai tensionate – căi navigabile din lume, relatează Wall Street Journal. Noua armă este menită să reducă avantajul militar pe care armata chineză îl are în Marea Chinei de Sud.

În timp ce trupele americane erau prinse în luptele din Irak și Afghanistan, China a construit cea mai mare flotă militară din lume și un arsenal formidabil de rachete menite să țină la distanță adversarii din Pacific.

Într-un potențial conflict armat contra Chinei – indiferent dacă se va da pentru insula Taiwan sau pentru căile navigabile din Marea Chinei de Sud – Statele Unite se găsesc acum într-o postură inferioară armatei chineze.

Sistemul Nmesis – pronunțat precum cuvântul englezesc „nemesis” – este un lansator de rachete anti-navă montat pe un vehicul controlat de la distanță. Insula Batan, unde a fost transferat sistemul, se află la doar 200 de kilometri de Taiwan.

naval-strike-missile-sua
Sistemul Nmesis lansează rachete Naval Strike Missile produse în Norvegia. Foto: U.S. Navy

Aducerea sistemului pe insula Batan a micșorat avantajul militar pe care China îl deține în această regiune. Naval Strike Missiles, rachetele făcute în Norvegia pe care Nmesis le lansează, pot distruge vase aflate până la aproximativ 185 de kilometri depărtare, zburând foarte aproape de suprafața apei și ajustându-și traiectoria pentru a urmări și lovi ținte în mișcare.

Cu ajutorul sistemului Nmesis, trupele americane pot lansa aceste rachete, care în mod normal erau lansate doar de nave militare, și de la sol, inclusiv de pe insule muntoase și izolate precum Batan.

Vehiculul pe care este montat lansatorul de rachete funcționează fără șofer. Operatorii săi lucrează de la o distanță destul de mare, pentru a fi protejați de orice inamic care ar încerca să distrugă lansatoarele.

Simpla prezență a sistemelor Nmesis pe aceste insule strategice din Pacific complică procesul de luare a deciziilor pentru adversari, care sunt nevoiți să ia în considerare pericolul pe care armele îl prezintă pentru orice navă ce se află în raza lor de acțiune.

IRAN RUSSIA CHINA JOINT NAVAL DRILL
China a construit cea mai mare flotă militară din lume și are un arsenal formidabil de rachete menite să țină la distanță adversarii din Pacific. Foto: Profimedia Images

„Odată ce îl trimiți pe teren, este acolo. Se poate mișca și este greu de găsit”, a spus colonelul John Lehane, comandantul regimentului de pușcași marini care operează sistemul Nmesis desfășurat în Batan.

Capacitatea anti-navă a sistemului Nmesis îi oferă un avantaj în fața altor sisteme ce lansează rachete, precum M142 High Mobility Artillery Rocket System (Himars), care a ajutat Ucraina în lupta contra Rusiei, dar nu este foarte bun la lovirea unor ținte aflate în mișcare pe mare, potrivit lui Lehane.

Guvernul președintelui filipinez Ferdinand Marcos Jr. a oferit armatei Statelor Unite acces la mai multe baze unde trupele americane vor putea construi instalații militare, vor putea aduce noi echipamente și vor putea realimenta cu combustibil și repara avioane și nave militare.

Lehane a spus că desfășurarea cu succes a sistemului Nmesis în Filipine ar trebui să le dea de înțeles adversarilor Statelor Unite că unitățile de pușcași marini desfășurate pe insulele din Marea Chinei de Sud sunt pregătite de luptă.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
Digi FM
Momentul în care Elena Udrea își reîntâlnește fiica, după ieșirea din închisoare. Micuței nu-i venea să...
Pro FM
„Amore”. Dua Lipa, îndrăgostită pe străzile din Palermo, în imaginile de peste 2 milioane de like-uri
Film Now
Salma Hayek, dans senzual lângă piscină. Cum arată actrița în costum de baie la 58 de ani: „Tu nu...
Adevarul
Ce se întâmplă dacă nu pui telefonul pe modul avion în timpul zborului. Avertismentul unui pilot: „Nu este...
Newsweek
Referendum pentru tăierea pensiilor speciale de 25.000 lei. De ce nu se rezolvă în Parlament?
Digi FM
Ada Galeș, un nou mesaj de pe patul de spital, după ce a fost operată a patra oară: „Am medici...
Digi World
Detaliul pe care-l ignori de cele mai multe ori când folosești mașina de spălat și care-ți poate aduce doar...
Digi Animal World
Pisica cu cel mai mare nas, în sfârșit diagnosticată. Motivul ciudat pentru care arăta atât de diferit
Film Now
Nicole Kidman și Sandra Bullock, în primele imagini de pe platourile de la „Practical Magic 2”: „Vrăjitoarele...
UTV
Lumea wrestlingului este în doliu: Hulk Hogan a murit la 71 de ani