Noul parlament polonez a început anchetarea fostului guvern naționalist pentru vânzarea de vize Schengen în Asia și Africa

Data publicării:
Andrzej Duda privește dintr-o lojă marcată cu stema Poloniei
Președintele polonez, Andrzej Duda, (venit din rândurile PiS), privește în timp ce Donald Tusk este numit noul premier al guvernului polonez de Parlamentul de la Varșovia. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

O comisie de anchetă numită de noul parlament polonez a început, miercuri, investigarea „scandalului vizelor”, respectiv presupusa vânzare a unor vize Schengen de către diplomaţi polonezi aflaţi la post la ambasade şi consulate din Asia şi Africa în timpul guvernării precedente, a partidului reacționar și naționalist PiS.

Informațiile cu privire la schema de corupție a guvernului PiS au apărut în luna septembrie. Atunci, partidul de guvernare a fost acuzat de opoziție (actuala coaliție de guvernare) că vinde vize Schengen unor cetățeni străini din Africa și Asia, în ciuda retoricii sale anti-imigranți.

Unele surse din presa polonezeă susţin că începând din noiembrie 2019 au fost vândute sute de mii de vize de lucru Schengen în schimbul unor sume cuprinse între 3.000 şi 5.000 de euro, printr-o reţea la care au participat diplomaţi polonezi în ţări precum Irak, India, Pakistan, Siria, Egipt, Nigeria sau Bangladeș.

Tot conform presei, numai în anul 2021 ar fi solicitat şi obţinut vize poloneze de lucru în jur de 152.000 de persoane şi alte încă aproximativ 82.000 în anul următor, dar, practic, niciunul dintre aceşti solicitanţi nu s-a înregistrat pentru a se angaja în Polonia, şi ei au ajuns de fapt în alte ţări din UE.

Fluxul de migranţi cu viză poloneză sosiţi în alte state a determinat guvernele acestora să ceară explicaţii Poloniei, ceea ce a contribuit la declanşarea scandalului, în urma căruia un ministru adjunct de externe polonez, Piotr Wawrzyk, a demisionat, iar şapte angajaţi din ministerul de externe de la Varșovia au fost deferiţi justiţiei.

Potrivit presei, Piotr Wawrzyk trimitea zilnic diferitelor ambasade mesaje e-mail în care erau menţionate zeci de nume ale unor persoane care au plătit pentru obţinerea vizei fără să îndeplinească cerinţele pentru acordarea acesteia, dar care urmau să primească în câteva zile permisele de lucru procesate de companii subcontractate de ministerul de externe polonez.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Momentul când o polițistă din Cluj îi dă cu spray lacrimogen în față colegului său. Acesta se chinuie să...
Pro FM
Câți copii are Celine Dion: "Viața mea e să fiu mamă". Fiul cel mare are 23 de ani și seamănă foarte bine cu...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...