Noul preşedinte al Finlandei spune că e gata să ia „decizii dificile” pentru securitatea ţării, în fața amenințării Rusiei

Data publicării:
Noul preşedinte finlandez Alexander Stubb
Noul preşedinte finlandez Alexander Stubb. Foto: Profimedia

Noul preşedinte finlandez Alexander Stubb a anunțat vineri că este gata să ia „decizii dificile” pentru a asigura securitatea ţării sale, care se confruntă cu tensiuni cu Rusia de când a aderat la NATO, anul trecut.

„Sarcina principală a preşedintelui republicii este de a asigura în toate circumstanţele menţinerea păcii în Finlanda”, a declarat Stubb în discursul său de inaugurare în parlamentul din Helsinki.

„Mă angajez în acest sens, dar în caz de dificultăţi sunt de asemenea gata să iau decizii dificile pentru a asigura securitatea ţării noastre”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Şeful statului finlandez, ales pentru şase ani, conduce politica externă a ţării în strânsă cooperare cu guvernul.

Rolul său a crescut în importanţă de la războiul din Ucraina şi intrarea Finlandei în NATO în aprilie 2023, ţară ce împarte 1.340 de kilometri de graniţă cu Rusia.

La sfârşitul lunii august, Finlanda s-a confruntat cu un aflux de migranţi la graniţa sa de est, acuzând Moscova că a orchestrat o criză migratorie la porţile sale. Helsinki şi-a închis graniţa cu vecinul său în noiembrie, măsură planificată cel puţin până la 14 aprilie şi susţinută de Stubb.

„Era de după Războiul Rece s-a încheiat. S-a încheiat cu atacul Rusiei asupra Ucrainei”, a mai spus noul preşedinte.

„Ceea ce trebuia să ne aducă împreună, libera circulaţie, comerţul, tehnologia, energia, informaţia şi moneda sunt pe punctul să se rupă. Instrumentele de cooperare au fost militarizate. În acelaşi timp, cooperarea în Europa a fost întărită şi acesta este un lucru bun”, a spus Stubb.

Fost prim-ministru conservator, Alexander Stubb i-a succedat lui Sauli Niinistö, ales în 2012 şi în fruntea statului timp de două mandate, recunoscut de asemenea a fi liderul european care a vorbit cel mai des cu preşedintele rus Vladimir Putin. Niinistö l-a contactat direct pentru a anunţa decizia de a adera la NATO, aminteşte AFP.

În timpul campaniei sale pentru votul din 11 februarie, Stubb a spus că nu vede limite pentru participarea Finlandei la NATO şi că ar fi gata să permită transportarea armelor nucleare prin Finlanda - deşi nu depozitate acolo - în timp ce ţara a abandonat decenii de nealiniere militară, aminteşte pe de altă parte agenţia Reuters.

„Ne confruntăm acum cu o nouă eră. Ca urmare a alinierii noastre militare şi aderării la NATO, am făcut pasul final în comunitatea de valori occidentale, unde republica noastră a aparţinut spiritual de-a lungul independenţei sale”, a mai declarat Stubb în discursul ţinut în faţa parlamentului în timpul inaugurării.

Stubb a enumerat democraţia, statul de drept şi drepturile omului drept valorile de bază pentru politica externă a Finlandei sub conducerea sa.

„Diplomaţia continuă să fie de asemenea un sport individual, ce necesită subtilitate. Astfel, chiar şi cei mai mici sunt auziţi”, l-a îndrumat Niinistö pe succesorul său în discursul de rămas bun în parlament.

Ca exemplu de astfel de diplomaţie, Niinistö a adus în discuţie cooperarea Finlandei cu China în ancheta în curs asupra posibilului rol al unei nave de marfă înregistrate în Hong Kong în pagubele provocate gazoductului BalticConnector anul trecut.

Anchetatorii finlandezi au ajuns la concluzia că respectiva conducta a fost probabil deteriorată de o ancoră trasă peste ea.

Cu o zi înainte de învestirea lui Stubb, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia trebuie să-şi mărească trupele pe care le-a desfăşurat de-a lungul graniţelor sale de vest cu Uniunea Europeană, ca răspuns la aderarea Finlandei şi Suediei la NATO.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...