Galerie Foto „Nu stați împreună și nu vă fotografiați cu rușii!” - sfatul ministrului ucrainean pentru sportivii care participă la JO de iarnă 2022

Data actualizării: Data publicării:
patinator viteza din ucraina il impinge din spate pe un patinator viteza rus in timpul antrenamentelor de la JO de iarna de la Beijing
Patinatorul ucrainean Oleg Gandei (stânga) și patinatorul rus Semion Ielistratov (dreapta) se antrenează împreună înainte de începerea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing Foto: Profimedia Images

Ministrul sporturilor din Ucraina, Vadim Gutzeit, le-a recomandat sportivilor din țara sa care merg la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing să evite pe cât posibil contactele cu sportivii ruși, relatează agenția germană dpa, care preia o declarație a ministrului acordată site-ului de știri „Tribuna”.

Ministrul a avut o „conversaţie patriotică” online cu sportivii ucraineni și le-a spus „să nu stea împreună cu sportivii ruşi şi nu facă fotografii” cu aceştia. Ministrul ucrainean a recunoscut însă că autoritățile nu le pot „interzice” acest lucru. În plus, sportivii ucraineni au fost sfătuiţi, potrivit unor relatări din presă, să nu acorde interviuri și nici să dea declarații pentru presa din Rusia.

Cu toate acestea, imaginile surprinse de agențiile internaționale de presă în timpul antrenamentelor pe care sportivii din cele două țări le au în aceste zile la Beijing par să contrazică recomandările ministrului ucrainean. Sportivii din Ucraina și Rusia, dar și antrenorii - de la patinaj, de exemplu - s-au bucurat că se văd, s-au îmbrățișat și au socializat.

Antrenorii Marina Amirhanova (Ucraina) și Aleksandr Julin (Rusia) se îmbrățișează după ce s-au reîntâlnit la antrenamentele pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing Foto: Profimedia Images
Antrenorii Marina Amirhanova (Ucraina) și Aleksandr Julin (Rusia) se îmbrățișează după ce s-au reîntâlnit la antrenamentele pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing Foto: Profimedia Images

La Jocurile Olimpice de Vară 2020 de la Tokyo, amânate până anul trecut, atleta ucraineană medaliată cu bronz la săritura în înălţime Iaroslava Mahucih a fost criticată după ce s-a fotografiat împreună cu câştigătoarea medaliei de aur, rusoaica Maria Lasiţkene, notează Agerpres.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă are loc vineri, la Beijing, iar Vladimir Putin este printre puținii lideri străini care asistă la festivități alături de președintele Xi Jinping.

Rusia a fost sancţionată în cadrul uriaşului scandal de dopaj în care au fost implicați înalţi funcţionari şi agenţi secreţi la JO de iarnă de la Soci din 2014, și nu are voie să participe în competiția de la Beijing ca țară.  Sportivii ruşi care nu fac obiectul unui control antidoping pozitiv pot, totuşi, participa la JO 2022, dar nu vor putea defila sub drapelul lor la ceremonia de deschidere şi nu li se va intona imnul naţional pe podiumul de premiere, la fel cum s-a întâmplat și la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo.

De asemenea, responsabilii ruşi au interdicţia de a asista la competiţii, cu excepţia cazului în care primesc invitaţie de la şeful statului din ţara gazdă. Preşedintele Vladimir Putin va fi prezent, la invitaţia omologului său Xi Jinping, la ceremonia de deschidere din 4 februarie. De altfel, președintele rus Vladimir Putin a denunțat „pedepsirea colectivă” a Rusiei „pentru infracțiuni individuale” care îi vor priva pe sportivii ruși de la dreptul de a participa sub culorile drapelului național al Rusiei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, se arată într-un interviu publicat joi de Kremlin. 

Tensiunea politică dintre Moscova şi Kiev este ridicată de la anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, la scurt timp după Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014. În ultimele luni, Rusia a poziţionat trupe în jurul graniţelor Ucrainei, provocând temeri că intenționează o nouă invazie, în ciuda faptului că Moscova neagă acest lucru.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Irinel Columbeanu are datorii la azilul unde locuiește: „Se străduiește să facă rost de bani”
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Sophie Turner a facut primele dezvaluiri despre despartirea de Joe Jonas: “Au fost cele mai grele zile din...