Numărul de persoane care sunt forțate să fugă de violență și război atinge un nou record. Populația strămutată este cât cea a Japoniei

Data publicării:
oameni strămutați în Sudan
Numărul persoanelor strămutate la nivel global s-a triplat din 2012 și este probabil să crească. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

120 de milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele din cauza războiului, violenței și persecuției. Este al 12-lea an consecutiv în care numărul acesta a crescut, atingând un nou record, a declarat agenția ONU pentru refugiați, potrivit BBC

Populația globală strămutată este acum echivalentă cu cea a Japoniei, a spus agenția. Noile conflicte din Sudan și Gaza au contribuit la ascensiunea pe care șeful agenției ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a numit-o „un rechizitoriu teribil asupra stării lumii”.

El a cerut guvernelor să abordeze cauzele fundamentale ale problemei, mai degrabă decât să politizeze refugiații, și să apeleze la soluții rapide, cum ar fi închiderea granițelor. De asemenea, a îndemnat țările să lucreze împreună pentru soluții de lungă durată.

Crizele noi și vechi au condus la creșterea numărului de refugiați la nivel global începând cu aprilie 2024, potrivit raportului anual pe acest subiect al agenției. În Sudan, războiul care a început în aprilie 2023 între generalii rivali a forțat peste nouă milioane de oameni să plece din casele lor. În Gaza, războiul dintre Israel și Hamas a strămutat aproximativ 75% din populație, respectiv 1,7 milioane de oameni, încă din octombrie.

Cea mai mare criză de strămutare din lume rămâne în Siria, unde conflictul care a început în 2011 ține aproape 14 milioane de oameni departe de casele lor. Mai mult, milioane de oameni au fost alungați din casele lor din Republica Democrată Congo și Myanmar din cauza luptelor de anul trecut.

Agenția ONU pentru Refugiați a spus că nu toți refugiații și alți migranți au plecat în țări bogate, subliniind că marea majoritate a refugiaților se află în țări vecine, având venituri mici și medii.

Numărul persoanelor strămutate la nivel global s-a triplat din 2012 și este probabil să crească, a spus domnul Grandi: „Dacă nu există o schimbare în geopolitica internațională, din păcate, cred că cifra va continua să crească”, a adăugat el.

Agenția a condamnat părțile care se află în conflicte, declarând că acestea au încălcat dreptul internațional și au determinat strămutarea oamenilor.

Editor : Cristina Sava

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Macron, gest urât faţă de Kate Middleton! Prinţesa nici nu a ştiut cum să reacţioneze, fotografii au surprins...
Digi FM
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani pentru a-și ajuta tatăl: "Simt că e responsabilitatea mea să am grijă...
Pro FM
Matteo, fiul lui Andrea Bocelli, despre momentul în care tatăl său i-a aranjat o întâlnire cu Angelina Jolie...
Film Now
„Mâinile îți trădează vârsta!”. Fanii o acuză pe Nicole Kidman că și-a „înghețat fața”, după recenta apariție...
Adevarul
Ce se schimbă pentru coasigurați de la 1 august: cum rămâi asigurat și ce trebuie declarat la ANAF pentru CASS
Newsweek
1.100.000 pensionari pierd un ajutor la pensie de 750 lei. Nicușor Dan a semnat
Digi FM
De ce plătesc CASS mamele și pensionarii cu venituri de peste 3000 de lei. Bolojan: „Nu mai putem fi o ţară...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Actrița care i-a depășit pe Samuel L. Jackson și Robert Downey Jr. și a devenit cel mai profitabil star de la...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu