Galerie Foto O navă medievală în stare aproape perfectă a fost găsită pe fundul celui mai mare lac din Norvegia

Data actualizării: Data publicării:
Sursa foto: Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) / Facebook
Sursa foto: Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) / Facebook

Pe fundul celui mai mare lac din Norvegia, Mjøsa, se află o epavă veche de sute de ani în stare aproape perfectă, informează CNN.

Vasul înțepenit în timp stă mărturie a unui moment din istoria maritimă a lacului și cercetătorii estimează că s-ar fi scufundat cândva între anii 1300 și 1800.

Oamenii de știință au descoperit epava în timpul proiectului "Mission Mjøsa", care urmărește cartografierea fundului lacului de 363 de kilometri pătrați folosind sonare de mare rezoluție.

Sursa foto: Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) / Facebook
Sursa foto: Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) / Facebook

Norwegian Defence Research Establishment (FFI), principala instituție norvegiană de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, a condus misiunea la doi ani după numeroase scanări ale lacului cu vehicule robotizate în zone unde s-au aruncat cantități mari de muniție. Lacul este o sursă de apă potabilă pentru 100.000 de oameni în Norvegia, drept urmare muniția abandonată în lac prezenta un risc de sănătate pentru populație. Epava a fost descoperită în timpul scanărilor lacului.

"Mă așteptam să găsim epave în timp ce cartografiam fundul lacului căutând muniție și așa s-a întâmplat", a declarat Øyvind Ødegård, cercetător la Universitatea Norvegiană de Științe și Tehnologie și principalul anchetator al misiunii. "Șansele statistice să găsim epave bine conservate erau considerate destul de mari".

Epava descoperită recent este localizată la o adâncime de 411 metri și a fost surprinsă de sonarele care folosesc impulsuri sonore pentru a detecta și măsura zona de sub suprafața apei. Imaginea creată de sonare arată că epava măsoară 10 metri lungime.

Apa dulce și lipsa valurilor la acea adâncime au dus la păstrarea vasului în stare perfectă, cu excepția ruginii formate pe câteva cuie de fier la capetele ambarcațiunii. Pentru Øyvind Ødegård, coroziunea este un indicator clar că nava se află pe fundul apei de ceva vreme, întrucât ar fi fost nevoie de sute de ani pentru apariția ei. Până la urmă, nava s-ar putea dezintegra, când toate cuiele vor fi distruse de rugină. În spatele navei, există semne că se află o cârmă centrală - dispozitiv pentru manevrarea ambarcațiunii care a apărut cel târziu în secolul 13. Având în vedere cele două detalii de mai sus, oamenii de știință au putut estima că epava se află pe fundul lacului cel mai devremme din anii 1300 și cel târziu din 1850.

Nava pare să fi fost construită cu o tehnică nordică care era folosită din epoca vikingilor. Întrucât epava a fost găsită în mijlocul lacului, Øyvind Ødegård crede că nava s-a scufundat din cauza fenomenelor meteo. Cel mai probabil nava folosea vele pătrate, spune el, care făceau navigarea dificilă în caz de vânt puternic.

Până acum, cercetătorii au cartografiat doar 39 kilometri pătrați din fundul lacului, iar cercetătorul Øyvind Ødegård estimează că vor fi descoperite și alte epave.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri