O nouă afacere bizară a înflorit în China: Firme la care te angajezi ca să te prefaci că lucrezi. Masa de prânz este inclusă, munca nu

Data publicării:
un bărbat se relaxează la birou
În schimbul unei taxe zilnice de 30-50 de yuani (4-7 dolari), unele firme din China le oferă clienților internet, cafea, masă de prânz și un spațiu de lucru unde se pot preface că muncesc. Foto: Profimedia Images

De aproape un an, Zonghua se trezește devreme în fiecare zi ca să meargă la birou, de unde se întoarce acasă seara târziu. Ea pare că repetă aceeași rutină pe care milioane de chinezi o urmează în fiecare zi, dar activitatea ei este doar de formă: nimeni nu îi cere și nici nu o plătește să facă asta. În China, au apărut tot mai multe firme care le oferă oamenilor posibilitatea de a obține joburi false în care angajații doar se prefac că lucrează, scrie El Pais.

Pentru tot mai mulți chinezi, perioada în care își caută de lucru a devenit o corvoadă prea mare și, ca să nu primească întrebări incomode și priviri disprețuitoare, apelează la serviciile firmelor care le oferă contra cost joburi false.

În schimbul unei sume de 30-50 de yuani (4-7 dolari), aceste companii le oferă o masă de birou, acces la internet prin wi-fi, cafea, masa de prânz și un spațiu care imită atmosfera normală dintr-o clădire de birouri.

Cu toate că nu există contracte sau șefi, unele firme simulează chiar și aceste documente false și roluri inexistente, potrivit unui raport din Beijing Youth Daily. Se pot organiza chiar și sarcini fictive și ședințe false cu supraveghetori.

În schimbul unei sume mai mari, teatralitatea poate atinge cote și mai impresionante: de la manageri care au propriul lor birou separat și până la mici scenete în care angajatul se răzvrătește împotriva superiorului.

Este mai ieftin să plătești ca să te poți preface că muncești decât să stai toată ziua într-o cafenea

Din cauză că nu mai voia să călătorească atât de mult și nu mai suporta presiunea lumii financiare, Zonghua și-a dat demisia în primăvara anului 2024. „Căutam o viața mai stabilă”, a scris ea pentru ziarul chinezesc.

Zonghua nu îndrăznește, însă, să le spună adevărul rudelor ei. Inițial, ea mergea la bibliotecă, dar în ultimele luni a plătit o sumă lunară de 400 de yuani (55 de dolari) pentru a închiria un spațiu confortabil în care să își petreacă ziua – este mult mai ieftin decât să stea cu orele într-o cafenea.

Zonghua nu știe cât va mai fi în situația asta, însă, pentru moment, cererile ei de angajare nu au fost acceptate.

În China, șomajul în mediul urban în primul trimestru al anului 2025 a fost de 5,3%, dar șomajul în rândul tinerilor a fost mult mai mare – în martie, a ajuns la 16,5% pentru tinerii de 16-24 de ani (în afară de studenți) și de 7,2% printre cei de 25-29 de ani.

De la începutul anului și până acum, afacerea cu joburi false a explodat: Xiaohongshu, Instagram-ul chinezesc, s-a umplut de reclame pentru companii care îți oferă posibilitatea să te prefaci că muncești.

Pentru unii clienți, este un mod de a scăpa de presiunea psihologică la care sunt supuși cât timp nu au un loc de muncă stabil. Pentru alții, joburile false nu fac decât să îi împingă să procrastineze și mai mult, ceea ce le amână reintrarea în câmpul muncii.

„Deși unii membri chiar au nevoie de un loc unde se prefac că muncesc, cei mai mulți dintre noi suntem acolo pentru că este interesant”, a spus fondatorul unei astfel de companii din Beijing care administrează un grup activ de WeChat cu aproximativ 300 de utilizatori, unde postează poze cu mobila din birouri și detalii despre spațiul de lucru unde nimeni nu muncește.

Da Neng Mao, un constructor, s-a alăturat grupului pentru că inițiativa „ar putea crea o nouă oportunitate de lucru”, în timp ce Tian Tian, un instructor de pilates, crede că ideea are și o utilitate practică: „Noi, liber-profesioniștii, avem un loc unde să mergem”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a fugit din calea războiului și a...
Film Now
Ryan Gosling, de nerecunoscut cu părul lung și cu barbă, în primele imagini din „Project Hail Mary”. TRAILER
Adevarul
Fostul oraș al sticlei, reanimat de autostrăzi. Palatul său era numit cândva „Edenul Transilvaniei”
Newsweek
Pensii tăiate cu sute de lei după aplicarea CASS. Parlamentarii: 35.000 lei pentru cheltuieli lunare
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie