O nouă provocare pentru Europa: Putin pare să îl fi convins pe Trump să exploateze împreună Arctica. De ce miza este uriașă

Data actualizării: Data publicării:
colaj cu Vladimir Putin, Donald Trump și harta regiunii arctice
Pericolul ca Rusia și America să exploateze împreună Arctica reprezintă încă o provocare pentru Europa în noua ordine mondială creată de Trump. Colaj foto: Profimedia Images

Două evenimente care s-au petrecut săptămâna aceasta le-au dat multe motive de îngrijorare Europei și Groenlandei. Din vest, vice-președintele american JD Vance a plecat într-o vizită controversată în Groenlanda, trimis acolo de un președinte care vorbește deschis despre posibilitatea anexării insulei. Din est, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a părut să dea undă verde planurilor lui Trump și să propună o cooperare cu noii săi prieteni de la Washington pentru împărțirea resurselor vaste din regiunea arctică, se arată într-o analiză Sky News.

Oficialii de la Kremlin au spus că Rusia este deschisă să coopereze cu America pentru exploatarea regiunii arctice prin „investiții comune”.

În Arctica, miza este uriașă. Bogăția de resurse minerale din această regiune a devenit tot mai accesibilă datorită schimbărilor climatice.

Rusia este bine poziționată ca să exploateze aceste resurse cu bazele și porturile sale de la Oceanul Arctic. Putin a avertizat că „țările NATO, în general, desemnează tot mai des Nordul Îndepărtat drept un focar pentru posibile conflicte”. Pare să fie o amenințare îndreptată înspre Europa.

Pericolul ca Rusia și America să exploateze împreună Arctica reprezintă încă o provocare pentru Europa în noua ordine mondială creată de Trump. Președintele american a spus că el crede că anexarea Groenlandei de către SUA „va avea loc”.

Usha Vance, soţia vicepreşedintelui american JD Vance, în vizită în Groenlanda săptămâna viitoare
Vicepreşedintele american JD Vance și soția lui, Usha, au vizitat baza militară a Statelor Unite din Groenlanda. Foto. Profimedia Images

Trump a făcut această afirmație cu nonșalanță chiar de față cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în timpul vizitei sale la Casa Albă, ca și când a pune stăpânire pe teritoriului unui alt stat membru al alianței ar fi ceva complet normal.

În mod surprinzător, Rutte nu a opus niciun fel de rezistență după ce s-a pronunțat Trump, care, la fel ca vicepreședintele Vance, a spus că America are nevoie de Groenlanda din motive de securitate.

Afirmația pare una mincinoasă, dat fiind faptul că nu există nicio flotă ostilă care să amenințe vreun teritoriu din Cercul Arctic în acest moment. În plus, America are deja o bază militară în regiune și ar putea cere permisiunea de a construi și altele.

Vance a susținut și că Danemarca a neglijat Groenlanda, în ciuda faptului că guvernul danez oferă subvenții anuale de peste 600 de milioane de dolari pentru finanțarea bugetului autorităților care guvernează insula.

De fapt, ceea ce administrația Trump caută în Groenlanda este același lucru pe care pare să îl vizeze și în Ucraina: bogăția de resurse naturale, în special mineralele critice.

Greenlanders march to US consulate building, protesting Trump’s annexation bid
În jur de 1.000 de groenlandezi au protestat în fața consulatului american din Nuuk împotriva amenințărilor lui Donald Trump privind anexarea Groenlandei de către SUA. Foto: Profimedia Images

Localnicii din Groenlanda au spus pentru Sky News că ei cred că amenințările lui Trump se aseamănă cu felul în care mafioții își intimidează victimele și că sunt menite să ajute America să obțină un câștig material cât mai mare.

Nu există nicio dorință în rândul groenlandezilor de a face parte din America. Înainte de sosirea vicepreședintelui american în Groenlanda, oficialii americani s-au plimbat din ușă în ușă ca să încerce să îi convingă pe localnici să o primească în vizită pe soția lui Vance, Usha. Nimeni nu a acceptat.

Cuplul Vance s-a limitat într-un final la a vizita doar baza militară a Statelor Unite din Groenlanda, Pittufik.

Totuși, administrația Trump pare hotărâtă ca, într-un fel sau altul, să obțină mai mult teritoriu, iar Groenlanda pare să fie în capul listei.

Președintele american s-ar putea să fi fost convins de Putin că este în interesul său să împartă lumea cu Rusia, indiferent de ceea ce ar însemna asta pentru aliații Americii – o nouă provocare pe care Europa va trebui să o depășească.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce pensie primești dacă ai muncit 15 ani. Suma oficială în 2025 pentru stagiul minim de cotizare
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Lista neagră a lui Trump. „Țările care joacă murdar”, pedepsite de președintele SUA
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au descoperit medicii
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”