O secție secretă de poliție a Chinei opera în New York. FBI a arestat două persoane în acest caz

Data publicării:
Vedere asupra cartierului Chinatown din New York pe 22 mai 2017.
Secția secretă de poliție avea sediul într-o clădire de birouri din cartierul chinezesc din New York. Foto: Profimedia Images

FBI a arestat doi bărbați sub acuzația că au pus bazele unei secții secrete de poliție a Chinei în New York cu scopul de a depista dizidenții chinezi care trăiesc în SUA, scrie The Guardian.

Stația de poliție clandestină a fost înființată în februarie 2022 într-o clădire de birouri din cartierul Chinatown și era subordonată Ministerului Securității Publice din Beijing, susține FBI.

"La două mile de biroul nostru, chiar peste Podul Brooklyn, această clădire obișnuită din Chinatown, în Manhattan, ascundea un secret întunecat până acum câteva luni. Un etaj întreg al acestei clădiri adăpostea o secție de poliție nedeclarată a poliției naționale chineze", a declarat Breon Peace, un procuror distructual din New York.

Doi suspecţi, cetăţeni americani identificaţi ca Lu Jianwang, de 61 de ani şi Chen Jinping, de 59 de ani, au fost arestaţi luni la domiciliul lor din New York sub suspiciunea că ar fi condus secția de poliție, după ce biroul a fost percheziționat anul trecut, în octombrie.

"Mai tulburător este faptul că secția secretă de polițe era folosită într-un scop mai sinistru. În cel puțin o ocazie, un oficial a poliției naționale chineze i-a ordonat unuia dintre suspecți să-l ajute să localizeze un activit pro-democrație de origine chineză care locuia în California. Cu alte cuvinte, poliția națională chineză pare că folosea secția aceasta pentru a localiza rezidenți americani pe teritoriul SUA", a adăugat procurorul.

Lu Jianwang și Chen Jinping mai sunt acuzați de obstrucționarea justiției și distrugerea de probe, mai precis ștergerea din telefoane a contactelor pe care le aveau cu Ministerul Securității Publice din China.

Într-o anchetă separată, autoritățile americane acuză 40 de "oficiali ai Ministerului Securităţii Publice" de hărţuire cibernetică a activiştilor democraţie şi "disidenţilor" din afara graniţelor Chinei, "în special chiar aici, la New York", a anunţat procurorul.

Desemnat de autorităţile americane drept grupul "912", această "echipă de elită a poliţiei" chineze dispune de "troli pe internet, care creează mii de conturi online false pe care le folosesc pentru a hărţui, denigra şi ameninţa disidenţii şi activiştii din întreaga lume", a spus Breon Peace.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...