O sportivă din Iran și-a dat jos hijabul în timpul unui concurs. A doua zi a fost dată dispărută

Data actualizării: Data publicării:
sportiva-iran
Elnaz Rekabi, la Seul FOTO: captură video Guardian

Alpinista iraniană Elnaz Rekabi a dispărut după ce și-a dat jos hijabul, în timp ce participa la o competiție sportivă din Seul.

Campioana la alpinism nu a mai fost văzută sau auzită de duminică, 16 octombrie, potrivit The Guardian.

Atleta a făcut gestul îndrăzneț de a încălca regulamentele obligatorii ale Iranului privind portul hijabului, în ​​timp ce concura la Campionatele Asiatice ale Federației Internaționale de Alpinism Sportiv din Coreea de Sud, în weekend.

Ea a ajuns pe locul al patrulea în clasamentul general al competiției și a fost lăudată pentru că a luat poziție împotriva guvernului țării sale, gestul ei fiind apreciat pe rețelele sociale ca fiind „inspirator”.

BBC Persia spune că echipa iraniană de alpinism a părăsit hotelul luni dimineața, adică mai repede cu două zile decât era planificat. O „sursă informată” a declarat pentru BBC că „lui Rakabi i-au fost luate pașaportul și telefonul mobil”.

Campioana iraniană la alpinism este considerată a fi una dintre primele atlete de sex feminin care a concurat încălcând în mod intenționat legile stricte ale Iranului privind portul hijabului. Rekabi a declarat pentru Euronews în 2016: „La început a fost puțin bizar pentru ceilalți sportivi, care erau mirați că o fată purta o eșarfă pe cap și o ținută care îi acoperea complet brațele și picioarele, în timp ce se concura într-un spațiu închis în care era foarte cald. Cu siguranță, când este cald, hijabul devine o problemă. În timpul competiției, corpul trebuie să elibereze căldura. Am încercat să ne facem noi o ținută care să respecte regula hijabului și să fie compatibilă cu practicarea alpinismului”.

Dispariția lui Rekabi are loc pe fondul unor proteste masive în Iran, soldate cu decese, tocmai din cauza restrângerii libertăților femeilor. Alpinista a dispărut în timp ce protestele au intrat în cea de-a cincea săptămână, declanșându-se după moartea lui Masha Amini.

Tânăra de 22 de ani a fost arestată după ce ar fi încălcat codul vestimentar, purtând o eșarfă prea lejeră. Amini a fost trei zile în comă după ce a fost reținută de poliție la Teheran.

Poliția iraniană spune că Amini a murit în urma unui atac de cord, deși familia ei spune că a fost torturată. Experții independenți asociați ONU spun că rapoartele sugerează că tânăra a fost bătută violent după ce a fost reținută.

De atunci, mii de femei au ieșit în stradă, tunzându-și părul și arzându-și hijaburile în semn de protest.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri