Ocuparea Kievului este „foarte probabil” să intre în planurile lui Putin de a invada Ucraina, anunță șefa diplomației britanice

Data publicării:
Convoi de tancuri rusești
„Considerăm că este extrem de probabil ca Putin să îşi ducă la bun sfârşit planul pentru o invazie totală a Ucrainei”, a afirmat Lizz Truss, ministrul de externe al Marii Britanii. Foto: Profimedia Images

Este „foarte probabil” ca Vladimir Putin să plănuiască ocuparea Kievului, a spus șefa diplomației britanice Liz Truss, informează Reuters. „Trupele rusești încercuiesc Ucraina și de aceea nu știm exact pe unde va avea loc invazia totală a Ucrainei”, a adăugat ministrul de externe al Marii Britanii.

„Considerăm că este extrem de probabil ca el să îşi ducă la bun sfârşit planul pentru o invazie totală a Ucrainei”, a afirmat Truss într-un interviu pentru Sky News în care a discutat criza din Ucraina. „Considerăm că este extrem de probabil că asta este ceea ce ia în considerare”, a adăugat ea, ca răspuns la o întrebare despre o eventuală ocupare a Kievului.

În acelaşi timp, într-un interviu separat pentru postul de radio LBC, Liz Truss a precizat că Marea Britanie nu este încă sigură dacă trupele ruse au intrat în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei, scrie Agerpres.

„Nu avem dovezi verificate că s-a petrecut acest lucru”, a spus ea, răspunzând unei întrebări dacă desfăşurarea de trupe ruse în cele două regiuni, ordonată de Putin, s-a produs.

„Situaţia este în prezent ambiguă. Trebuie să fim absolut clari când se va întâmpla asta”, a spus şefa diplomaţiei britanice. „Ce vreau să spun este că pe internet circulă tot felul de materiale false. Vreau să mă asigur că serviciile noastre de informaţii verifică pe deplin ce se întâmplă.”

Ocuparea Kievului este „foarte probabil” să intre în planurile lui Putin de a invada Ucraina, anunță șefa diplomației britanice
Șefa diplomației britanice, Liz Truss, s-a întâlnit cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, la Moscova în data de 10 februarie. Foto: Profimedia Images

Marea Britanie: Am pregătit cele mai dure sancțiuni adoptate vreodată împotriva Rusiei

După anunţul de marţi cu sancţiunile Londrei, care vizează trei oligarhi apropiaţi de Kremlin şi bănci ruse, Liz Truss a reamintit în interviul pentru Sky News că Marea Britanie este pregătită să meargă şi mai departe în cazul unei noi escaladări militare.

Acest regim de sancţiuni, „cel mai dur adoptat vreodată împotriva Rusiei” de către Marea Britanie, va face ca „Vladimir Putin, regimul său şi economia rusă să aibă de suferit”, a subliniat ea.

„Însă vom merge şi mai departe dacă vedem o invazie totală în Ucraina”, a atras atenţia ministrul britanic de externe, oferind ca exemplu o limitare a accesului Moscovei pe pieţele britanice, în special în privinţa datoriei suverane.

Aceste noi sancţiuni ar fi luate „în comun cu aliaţii noştri internaţionali”, a precizat Liz Truss.

Guvernul britanic lucrează la o nouă serie de sancţiuni care vor fi anunţate în următoare zile şi care vor viza o listă mai lungă de oligarhi şi de apropiaţi de rang înalt ai lui Putin, potrivit Politico.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri