Oficial american: "Egiptul a avertizat Israelul cu 3 zile înainte ca Hamas să lanseze atacurile teroriste"

Data actualizării: Data publicării:
Palestinian factions in Gaza fire rockets at the Israeli city of Sderot
Soldați israelieni inspectând zona în urma unui atac al Hamas. FOTO - Profimedia

Egiptul a avertizat Israelul cu câteva zile înainte ca Hamas să lanseze atacurile teroriste, susține Michael McCaul, șeful Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA. "Știm că Egiptul i-a avertizat pe israelieni cu 3 zile înainte că ar putea avea loc un astfel de eveniment. Nu vreau să vorbesc prea mult despre informații clasificate, dar un avertisment a fost dat. Cred că întrebarea este la ce nivel", a spus oficialul SUA jurnaliștilor.

Chiar dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat că ar fi fost informat de egipteni, iar oficiul de presă al Guvernului a transmis că "nu a venit niciun mesaj timpuriu din partea Egiptului, iar premierul nu a vorbit și nici nu s-a întâlnit cu vreun șef de informații de la formarea guvernului, nici direct, nici indirect. E vorba de un fake news complet", Michael McCaul susține că statul vecin i-a informat pe israelieni despre iminența atacului. 

"Știm că Egiptul i-a avertizat pe israelieni cu 3 zile înainte că ar putea avea loc un astfel de eveniment", a declarat McCaul jurnaliștilor, după o ședință despre criza din Orientul Mijlociu, transmite AFP, citată de BBC.

"Nu vreau să vorbesc prea mult despre informații clasificate, dar un avertisment a fost dat. Cred că întrebarea este la ce nivel", a spus oficialul SUA jurnaliștilor.

Un oficial egiptean din cadrul serviciilor de informații a declarat pentru Associated Press că de la Cairo au venit avertismente în mod repetat pentru israelieni că se pregătește "ceva mare" din Gaza.

"I-am avertizat că urmează o escaladare a situației foarte curând și că va fi ceva mare. Dar ei au subestimat astfel de avertismente", a declarat oficialul sub rezerva anonimatului.

Oficialul de la Cairo a declarat că liderii israelieni au minimalizat amenințarea din Gaza, concentrându-se în schimb pe Cisiordania.

Cum au putut teroriștii să își lanseze atacul

Sir Alex Younger, care a ocupat funcția de șef al agenției britanice de informații externe între 2014 și 2020, a declarat că luptătorii Hamas au putut să își desfășoare atacul din 7 octombrie din cauza "complacerii instituționale" din Israel.

El a declarat pentru emisiunea Today Podcast de la BBC Radio că este posibil să fi existat o supoziție din partea Israelului că Hamas nu era interesată de un nou conflict, astfel încât orice informație care contrazicea acest lucru a fost neglijată.

"Este presupunerea mea - deși nu am informații din interior - că ar fi existat date care ar fi putut fi interpretate diferit și cu siguranță ar fi fost interpretate retrospectiv", a spus el.

Israelul avea un "fals sentiment de siguranță" dat de tehnologie

El a mai precizat că relaxarea autorităților a fost acutizată de o încredere excesivă în tehnologia de care dispuneau pentru monitorizarea Gazei, ceea ce a condus la un fals sentiment de securitate.

Potrivit Financial Times, care citează doi oficiali anonimi familiarizați cu această chestiune, nu existau informații concrete despre un atac specific.

Netanyahu a negat, luni, că a discutat cu vreun oficial egiptean despre situație.

Egiptul - care controlează granița cu Gaza în Peninsula Sinai - joacă adesea rolul de mediator între Israel și Hamas.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri