Orientul Mijlociu rămâne în conflict şi după „planul secolului” al lui Trump. Palestina: Pacea este încă posibilă, dar nu cu acest plan

Data publicării:
președintele Palestinei, Mahmoud Abbas
Foto: Getty Images

Pacea încă este posibilă între palestinieni şi israelieni, dar nu prin planul „nedrept” elaborat de Administraţia Trump, care încearcă să legitimeze „ceea ce este ilegal”, a declarat, marţi, la o reuniune a Consiliului de Securitate ONU, Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene.

„Am venit astăzi aici pentru a vă spune că pacea între israelieni şi palestinieni încă este posibilă. Este tangibilă. Am venit să construiesc un parteneriat internaţional pentru pace. Dar trebuie să respingem acest plan nedrept”, a declarat Mahmoud Abbas, conform Times of Israel.

„Planul de pace elaborat de SUA legitimează ceea ce este ilegal - coloniile şi anexarea teritoriilor palestiniene. Nu poate fi considerat bază pentru următoarele negocieri. Este vorba de un plan israelo-american creat pentru a pune capăt existenţei Palestinei. Acest plan nu va aduce pace în regiune, deci nu vom accepta acest plan”, a adăugat Mahmoud Abbas.

Liderul palestinian a precizat că în momentul în care s-a întâlnit cu preşedintele SUA, Donald Trump, în anul 2017, i s-a promis că Washingtonul va anunţa susţinerea pentru o serie de poziţii politice fundamentale ale Autorităţii Palestiniene. „Dar s-a întâmplat ceva, iar Trump s-a răzgândit şi a început să susţină în totalitate doleanţele israeliene. Nu ştiu cine i-a dat aceste sfaturi inacceptabile. Ştiu că Trump nu este aşa. Preşedintele Trump pe care l-am întâlnit nu este aşa. Acest lucru este foarte surprinzător”, a subliniat Mahmoud Abbas.

„Credeţi-mă, dacă va fi pace între noi şi poporul israelian, va fi cea mai frumoasă formă de pace, dar oferiţi-ne oportunitatea de a ajunge la pace. Sper că preşedintele Trump va fi drept şi corect, pentru a avea oportunitatea de a ajunge la pace”, a continuat preşedintele Autorităţii Palestiniene.

„Noi combatem terorismul, nu suntem terorişti”, a insistat Mahmoud Abbas, respingând „reprezentările greşite israeliene”.

„Pe de altă parte, guvernele israeliene şi coloniile israeliene au distrus orice oportunitate de pace. Construiesc colonii fără a fi sancţionaţi. Au confiscat teritorii, au continuat războiul cu poporul nostru din Fâşia Gaza, din nefericire, cu susţinerea Administraţiei SUA”, a precizat Mahmoud Abbas.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri