Parchetul European investighează utilizarea banilor UE la reconstrucția gării din Novi Sad. Ce spune Kovesi despre situația din Serbia

Data publicării:
profimedia-0929085508
Acoperișul exterior al gării din Novi Sad s-a prăbușit / Sursă foto: Profimedia

Numărul morţilor în tragedia din 1 noiembrie anul trecut de la Novi Sad, care a declanşat o amplă mişcare de protest în Serbia, a crescut vineri la 16, după decesul unui adolescent, informează AFP, preluată de Agerpres. Tânărul a fost rănit la prăbuşirea unui plafon de beton al gării din cel de-al doilea oraş ca mărime al Serbiei, abia renovată. Paisprezece oameni au murit pe loc, iar un al 15-lea după câteva zile. Pe de altă parte, Parchetul European anunță o investigație legată de reconstrucția gării, potrivit cotidianului sârb Danas.

Tânărul al cărui deces a fost anunţat vineri era născut în 2006 şi era tratat de la sfârşitul lunii ianuarie la spitalul militar din Belgrad, transmite Agerpres.

„În pofida tuturor măsurilor luate şi a dăruirii maxime a personalului nostru, pacientul a cedat în urma leziunilor complexe şi a complicaţiilor rezultate. Transmitem cele mai sincere condoleanţe familiei decedatului”, a scris spitalul într-un comunicat publicat pe site-ul său.

La scurt timp după anunţul morţii sale, pe clădirea liceului său din Novi Sad a fost ridicat un steag negru, iar zeci de oameni au venit să depună flori şi lumânări.

Val de furie

Tragedia din noiembrie a stârnit un val de furie care continuă să zdruncine Serbia de câteva luni, o parte din sârbi văzând în acest accident o reflectare a corupţiei care, potrivit lor, marchează viaţa de zi cu zi, instituţiile şi lucrările publice.

De la o săptămână la alta, mişcarea s-a extins, cu demonstraţii zilnice cerând tragerea la răspundere a celor responsabili de accident, eliberarea manifestanţilor arestaţi, dar şi un sistem mai puţin corupt. Studenţii au preluat conducerea, organizând marşuri în toată ţara şi mitinguri uriaşe.

În timpul ultimei manifestaţii, de sâmbătă, 15 martie, sute de mii de oameni, potrivit unei organizaţii independente, s-au adunat pe străzile din Belgrad, cel mai mare protest din istoria recentă a Serbiei.

Ce explică Laura Codruța Kovesi

Pachetul European anunță  că investighează o posibilă utilizare abuzivă a fondurilor UE în legătură cu reconstrucția gării Novi Sad, a declarat astăzi procurorul șef european Laura Codruța Kovesi pentru Radio Televiziunea Sărbă (RTS).

Kovesi a spus că acestea sunt împrumuturi acordate de Banca Europeană de Investiții pentru reconstrucția căii ferate și a gării.

„În cazul specific al Serbiei, am primit o plângere de la o persoană fizică și aceasta a stat la baza deschiderii acestei anchete”, a spus Kovesi, precizând că se așteaptă la cooperare din partea autorităților sârbe, adăugând că Parchetul European nu va investiga accidentul în sine, dar că este responsabil exclusiv pentru eventuala deturnare a fondurilor europene.

Instanțele din Belgia sau Luxemburg sunt competente pentru procedură, deoarece instituțiile potențial afectate au sediul acolo, a spus Laura Kovesi, adăugând că se așteaptă la cooperare din partea Parchetului din Serbia în furnizarea de informații și probe.

"Avem nevoie de sprijinul autorităților sârbe ca în orice anchetă. Principala diferență atunci când vorbim despre statele membre este că procurorii noștri delegați europeni sunt încorporați în sistemul național, astfel încât toți pot efectua cercetări, au acces la baze de date, pot cere orice fel de informații", a spus ea.

Potrivit acesteia, atunci când este vorba de o țară terță, precum Serbia, Parchetul European trebuie să se bazeze pe sprijinul autorităților statului.

Ea a adăugat că discuțiile cu Parchetul au început în 2022 pentru semnarea unui acord de lucru care vizează îmbunătățirea cooperării și stabilirea de puncte de contact.

În ceea ce privește lupta împotriva corupției, ea a spus că dacă cetățenii sârbi își ridică vocea împotriva corupției, este un semn foarte pozitiv pentru că cetățenii înțeleg cât de grav este și au reacționat.

„Dacă vor să trăiască într-o țară curată și se luptă pentru ea, cred că aceasta este cea mai importantă dezvoltare pe care o poți avea într-o țară”, a adăugat procurorul.

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Umilință pentru George Simion, în direct. S-a blocat în fața francezilor, cu camerele de filmat pe el
Digi FM
VIDEO Sebastian Stan îl susține pe Nicușor Dan la alegeri: "România, te iubesc!". Mesajul starului
Pro FM
Ultimele cuvinte ale lui Avicii. Ce a scris Tim Bergling în jurnal, cu o zi înainte de a-și pune capăt vieții
Film Now
Cu părul cărunt și un costum masculin reinterpretat, Andie MacDowell a fost regina covorului de la Cannes...
Adevarul
Cât de populari sunt George Simion și Nicușor Dan pe rețelele sociale: „Ambii comunică prin intermediul...
Newsweek
630 lei în plus la pensie pentru 430.000 pensionari. Ce pensie iei în România după 35 ani de muncă?
Digi FM
Irinel Columbeanu are mari datorii la azil. Pensia nu acoperă nici măcar un sfert din cheltuieli: "Nu-l mai...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Scarlett Johansson, despre colaborarea cu Bill Murray și acuzațiile ce i-au fost aduse actorului: Viața l-a...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...