Patru din zece companii din Germania intenţionează să facă disponibilizări anul viitor

Data actualizării: Data publicării:
Bavaria, Germany - 8 December 2024: A Christmas tree bauble with the inscription Future 2025 in the colors of the German
Viitorul sumbru al economiei germane în 2025. Foto: Profimedia Images

Situația economică a companiilor germane este mai sumbră decât a fost în timpul crizei globale a piețelor financiare. Acest lucru reiese din noul sondaj economic realizat de Institutul Economic German (IW). Perspectivele pentru noul an nu sunt cu mult mai bune - iar criza a ajuns și pe piața muncii, potrivit IW, citat de datev-magazin.de.

2024 nu a fost un an bun pentru economia germană, ceea ce s-a reflectat și pe piața muncii - rata șomajului a crescut recent la peste șase procente pentru prima dată în ultimii opt ani. Noul studiu economic al IW, pentru care instituția a chestionat peste 2.000 de companii în noiembrie, arată că lucrurile nu se vor îmbunătăți în 2025: 38 la sută dintre acestea intenționează să reducă numărul de locuri de muncă în noul an. Doar 17 la sută doresc să angajeze mai mulți salariați. Aceasta înseamnă că perspectivele privind ocuparea forței de muncă sunt mai rele decât au fost de la criza financiară globală din 2009.

Situație sumbră în industrie

Situația pare deosebit de sumbră în industrie. Aici, doar 14% doresc să angajeze mai mulți salariați, în timp ce 44% dintre companiile industriale intervievate intenționează să reducă numărul locurilor de muncă. Pesimismul domină și în rândul furnizorilor de servicii: aceștia stabilizaseră piața forței de muncă în ultimii ani, dar acum 35% dintre companiile de aici doresc, de asemenea, să își reducă personalul. Doar 23% dintre furnizorii de servicii intenționează să angajeze personal suplimentar, scrie sursa citată.

„În ceea ce privește politica economică, 2024 a fost un an pierdut”, spune expertul economic al IW, Michael Grömling. Costuri ridicate pentru energie, forță de muncă și birocrație, incertitudine politică și un deficit de lucrători calificați: problemele sunt aceleași ca acum un an.

Nume grele din industria germană au anunţat deja că vor trimite acasă zeci de mii de oameni, pe fondul stagnării economice şi a creşterii concurenţei asiatice.

Pesimismul companiilor a atins un nivel similar celui înregistrat în timpul crizei financiare din 2008.

Rezultatele studiului nu îngăduie nicio speranță de redresare economică, fiind de așteptat ca Republica Federală să rămână "într-o stare de inerție economică pentru încă un an".

Criză structurală

Criza afectează în special industria germană, în condițiile în care ritmul dezindustrializării pe piața muncii a luat avânt. Situația este atât de gravă, încât economiștii germani nu mai vorbesc despre recesiune, ci despre o criză structurală, ceea ce înseamnă că anumite locuri de muncă se pierd definitiv, avertizează reputatul institut cu sediul la Köln.

Doar 19% dintre companiile germane consultate de experți au raportat un număr mai mare de angajați decât în 2023, în vreme ce 38% dintre ele transmit că au în prezent mai puțini angajați decât în urmă cu un an, iar dintre aceștia mulți își vor pierde jobul anul viitor.

Giganții industriali precum Volkswagen, Bosch, Siemens, Thyssenkrupp, dar și alții au anunțat în ultimele săptămâni programe drastice de reducere a costurilor, în urma cărora zeci și sute de mii de oameni vor rămâne șomeri.

Numărul șomerilor, care scăzuse la 2,3 milioane după pandemie, a crescut în octombrie, ajungând la 2,8 milioane. Un milion dintre aceștia sunt acasă de peste un an și provin din domenii aflate în declin, subliniază analiștii.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a fugit din calea războiului și a...
Film Now
Ryan Gosling, de nerecunoscut cu părul lung și cu barbă, în primele imagini din „Project Hail Mary”. TRAILER
Adevarul
Fostul oraș al sticlei, reanimat de autostrăzi. Palatul său era numit cândva „Edenul Transilvaniei”
Newsweek
Pensii tăiate cu sute de lei după aplicarea CASS. Parlamentarii: 35.000 lei pentru cheltuieli lunare
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie