Paul Whelan, soldatul american închis în Rusia pentru spionaj, a fost atacat de alt deținut. Rușii recunosc incidentul

Data publicării:
paul whelan fotografiat înainte de a ajunge în închisoarea rușilor
Fotografie cu Paul Whelan făcută publică de familia acestuia în anul 2019. Sursa foto: Profimedia Images

Fostul soldat american Paul Whelan a fost atacat de un alt deținut într-o închisoare din Rusia, unde este închis pentru spionaj și execută o pedeapsă de 16 ani, a anunțat miercuri Serviciul Penitenciarelor din Rusia, după ce fratele lui Whelan a făcut public incidentul, transmite Reuters.

Whelan, care neagă că a spionat Rusia, a fost lovit cu pumnul în față și forțat să se apere, în atelierul de croitorie din colonia penală de înaltă securitate din regiunea Mordovia din Rusia, la sud-est de Moscova, a declarat fratele său Dave Whelan într-un comunicat.

„Un prizonier a blocat o parte a liniei de producție și Paul i-a cerut să se îndepărteze din drum. După solicitări repetate, prizonierul l-a lovit pe Paul în față, rupându-i ochelarii și a încercat să-l lovească a doua oară”, a spus Dave Whelan.

„Paul s-a ridicat pentru a bloca a doua lovitură și alți prizonieri au intervenit pentru a împiedica prizonierul să continue atacul asupra lui Paul”, a continuat acesta.

Dave Whelan a spus că incidentul a avut loc marți după-amiază. El a crezut că fratele său era o țintă pentru că era american, iar sentimentul anti-american „nu e neobișnuit printre ceilalți prizonieri”, chiar președintele Vladimir Putin alimentând furia rușilor față de Vest. Acesta spune că Rusia este blocată în ceea ce el consideră o luptă existențială pentru o nouă ordine mondială cu Occidentul condus de SUA, pe care îl acuză că vrea să jefuiască vastele resurse naturale ale țării sale și să le dezmembreze.

Paul Whelan a fost arestat în Rusia, în anul 2018

Serviciul regional al închisorii din Mordovia a confirmat agenției de presă Interfax că atacul asupra lui Whelan a avut loc. Acesta a transmis că gardienii au luat măsuri imediate pentru a opri „acțiunile ilegale”.

Ambii bărbați au fost duși la cabinetul medical, unde s-a constatat că Whelan a suferit o julitură sub unul dintre ochi, se spune în comunicat.

Au existat filmări CCTV ale incidentului, iar serviciul închisorii le-ar fi analizat înainte de a depune un raport la poliție, raportează Interfax.

SUA neagă că Whelan este spion

O persoană căreia nu i se precizează numele, „familiarizată cu situația”, a spus că Whelan a fost lovit de „un condamnat din Turcia, din cauza unor dezacorduri politice”.

Arestat în 2018 în Rusia, Paul Whelan a fost condamnat pentru spionaj în 2020 și a primit o pedeapsă de 16 ani.

Atât Whelan cât și guvernul SUA au negat că este spion. Washingtonul susține că este „deținut în mod greșit” pe fondul speculațiilor că el și Evan Gershkovich, un jurnalist american acuzat tot de spionaj, vor fi eliberați într-o zi în cadrul unui schimb de prizonieri între cele două țări.

Gershkovich, căruia i s-a prelungit, marți, arestarea preventivă până la sfârșitul lunii ianuarie, neagă la rândul său acuzațiile de spionaj cu care se confruntă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri