Analiză Pe cine ajută noua criză din SUA? Pîrvulescu: Donald Trump nu face nimic întâmplător

Data actualizării: Data publicării:
donald trump, fostul presedinte al sua
FOTO: Win McNamee/Getty Images

O arestare rapidă a polițistului Derek Chauvin, care a stat cu piciorul pe gâtul lui George Floyd ar fi putut preveni escaladarea protestelor, a spus politologul Cristian Pârvulescu în direct la Digi24. Întârzierea de patru zile a permis scăparea de sub control a situației.

"Este nevoie de mai multă inteligență politică, pe de o parte arestarea polițistului a venit foarte târziu, pe de alta, Donald Trump nu a făcut decât să alimenteze aceste conflicte, probabil datorită unor interese.

Nu este o problemă nouă, este doar o nouă etapă într-o situație care degenerează din 2017 încoace, deși încă din perioada celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama au fost probleme legate de intervențiile în forță ale poliției în special contra afro- americanilor.

Cum se poate rezolva? Va fi nevoie de o intervenție a Congresului și de o poziție mult mai inteligentă a lui Trump, care să încerce să intervină astfel încât să nu mai alimenteze conflictul. Altfel, aceste evenimente se vor amplifica.

Multă vreme au fost considerate de domeniu istoric, dar ele sunt reacția la ceva care exista și acum se alimentează.

Evenimentele trimit la ce s-a întâmplat la începutul anilor 90, sunt de o amploare fără precedent, dar sunt legate de acest rasism care se practică în mod deschis și care e legat de mișcările de extremă dreapta, de dreapta alternativă radicală din SUA, care încearcă să construiască o orientare politică și care a găsit în Trump – care este oportunist politic - o foarte bună antenă de transmitere a acestui mesaj.

Criza de acum vine pe fondul acestei pandemii care deja a agitat spiritele, cei defavorizați au fost victime, mai ales în New York, în mare parte printre cei defavorizați sunt afro-americanii.

Criza putea fi stopată printr-o acțiune inteligentă, dacă arestarea ar fi avut loc imediat. A fost prea târziu pentru ca lucrurile să fie liniștite. S-au adunat zeci de cazuri de genul acesta, se protestează acum și față de alte situații din ultimii ani care au rămas nesoluționate.

Donald Trump nu face nimic întâmplător.

Ce încearcă acum, pentru că pandemia i-a afectat imaginea, este să își stabilizeze electoratul, se orientează în special spre electoratul alb care l-a adus la putere în 2016, dar nu le exclude nici alte tipuri de electorat.

Vorbim de interesul lui de a prinde electoratul indecis.

Săptămâna aceasta, Trump publica un filmuleț pe Facebook în care, simbolic vorbea de înmormântarea electorală a lui Joe Biden pentru că acesta făcuse o afirmație despre afro-americani. Într-o întâlnire cu ei le spunea că trebuie să decidă dacă sunt negri sau nu, pentru că negrii nu pot vota cu Trump.

Afirmația a fost considerată cu conotații rasiste și Trump nu a ezitat să o folosească, s-au creat foarte multe dispute. Pe fondul acesta vine criza din Minneapolis.

Tensiunea legată de electoratul afro-american care poate schimba președintele era foarte mare, în 2016, electoratul afro-american nu s-a mobilizat la vot, nu a văzut care este motivația pentru a vota Hillary Clinton. De data aceasta, pe fondul acestor mișcări s-ar putea mobiliza, dar și un electorat alb indiferent, dar cu sechele rasiste, se va mobiliza. În 1992 asemenea manifestații au contat în victoria lui Bill Clinton", a explicat Cristian Pîrvulescu.

Redactare Georgiana Marina

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri