Analiză Pentru prima oară, europenilor le e milă de SUA din cauza lui Donald Trump. Președintele american lasă Chinei locul de lider mondial

Data publicării:
Preşedintele SUA Donald Trump gesticulează cu pumnul
Foto: Getty Images

Donald Trump este președintele în mandatul căruia Statele Unite pierd teren pe scena internațională, pentru că multe dintre statele europene privesc acum spre China ca la un viitor lider global, arată o analiză publicată de Business Insider.

Această schimbare de perspectivă este evidențiată de sondaje de opinie recente, care arată că europenii încep să își piardă încrederea în Statele Unite, mai ales de la începutul pandemiei de coronavirus.

Un nou sondaj publicat în Germania în această săptămână arată că o majoritate covârșitoare a germanilor au o părere mai proastă despre SUA din cauza felului în care a fost gestionată pandemie. Cifrele sunt în contrast cu cele referitoare la China. Dacă 76% dintre germani spun că părerea lor despre SUA s-a înrăutățit în timpul pandemiei, doar 36% au spus același lucru despre China.

Sondajul a arătat că:

  • Jumătate dintre germani favorizează menținerea de relații apropiate cu SUA, iar cealaltă jumătate cu China
  • 37% dintre germani au spus că este mai importantă menținerea de relații apropiate cu SUA, în timp ce 36% au spus același lucru despre China. În ceea ce privește aceste date, ele reprezintă o scădere mare față de anul precedent, în care 50% evaluau relația cu SUA ca fiind prioritară, și doar 24% pe cea cu China.
  • Într-o întrebare separată, doar 10% dintre germani consideră SUA ca fiind cel mai important partener la nivel global. 6% au spus același lucru despre China, cu un procent mai puțin față de anul precedent.

Deși au părăsit Uniunea Europeană, britanicii consideră Europa un partener mai important decât SUA

Un sondaj separat realizat în Regatul Unit arată o deteriorare a părerii britanicilor despre Statele Unite, de asemenea, mai ales de la începerea pandemiei. Întrebați la sfârșitul lunii trecute dacă Regatul ar trebui să aibă relații mai puternice cu Europa sau cu SUA, 35% dintre britanici au răspuns că Europa ar trebui să fie prioritatea, în timp ce 13% au preferat SUA.

Este o schimbare pozitivă de 6% în favoarea Europei de la sfârșitul lunii noiembrie și vine pe fondul unei dispute lungi de peste 3 ani în ceea ce privește Brexitul și după ce Regatul a ieșit oficial din UE, în ianuarie.

Această schimbare de optică vine pe fondul unui șoc global provocat de recentele intervenții ale președintelui Donald Trump în perioada pandemia de coronavirus. Comentariile sale, mai ales speculațiile cu privire la injectarea de dezinfectant, au dus la o prăbușire acută a încrederii în multe țări europene.

SUA își pierd rapid poziția de lider al lumii libere

„Timp de mai mult de două secole, Statele Unite au provocat o gamă largă de trăiri printre țările din restul lumii: iubire și ură, teamă și speranță, invidie și dispreț, venerație și furie. Dar este o emoție pe care, până acum, nu a mai simțit-o nimeni pentru SUA - milă”, spune Fintan O’Toole, jurnalist la The Irish Times, ca răspuns la comentariile de luna trecută ale președintelui american.

Informațiile conform cărora Trump a încercat să obțină monopolul asupra unui vaccin anti-coronavirus care era dezvoltat în Germania au stârnit și mai multă furie și lipsă de încredere pe continentul european.

Comportamentul lui Trump a accentuat părerea deja negativă pe care Europa o avea față de președintele american, un sondaj de săptămâna trecută arătând că doar 2% dintre francezi mai au încredere că Trump poate fi liderul lumii libere.

Această schimbare de optică este vizibilă și în comportamentul țărilor europene, care par din ce în ce mai puțin dispuse să ia în considerare amenințările lui Trump în ceea ce privește apropierea față de China.

Mai multe țări europene, inclusiv Regatul Unit, au început să lucreze cu chinezii în domenii care afectează economic SUA, în pofida războiului comercial care are loc între cele două mari puteri de ceva vreme.

În condițiile în care economia globală se îndreaptă spre o recesiune puternică, guvernele europene, companiile și alți actori se îndreaptă spre China pentru sprijin și investiții, având în vedere disprețul pe care SUA lui Trump îl arată față de vechii săi parteneri.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...