Percheziții la biroul președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol. Ancheta deschisă după declararea legii marţiale devine tot mai amplă

Data publicării:
președintele coreean Yoon Suk Yeol
Yoon Suk Yeol. Foto: Profimedia Images

Poliţia sud-coreeană a percheziţionat biroul preşedintelui Yoon Suk Yeol, a declarat miercuri un oficial al securităţii prezidenţiale, în cadrul unei investigaţii tot mai ample privind tentativa eşuată a liderului contestat de a impune legea marţială, transmite Reuters, potrivit News.ro. 

Un oficial al serviciului prezidenţial de securitate a confirmat pentru Reuters că Poliţia a făcut o razie în biroul lui Yoon. Agenţia naţională de poliţie a refuzat să confirme imediat percheziţia. Agenţia de ştiri Yonhap a declarat că anchetatorii poliţiei au prezentat un mandat de percheziţie care îl specifica pe Yoon ca subiect.

Percheziţia marchează o escaladare dramatică a anchetei împotriva lui Yoon şi a unor ofiţeri de rang înalt din poliţie şi armată pentru declararea surprinzătoare a legii marţiale pe 3 decembrie, care a aruncat a patra cea mai mare economie din Asia şi un aliat important al SUA într-o criză constituţională.

Yoon nu se afla în incinta biroului prezidenţial în timpul raidului, anunţă Yonhap. Reşedinţa sa oficială se află într-o altă locaţie. El nu a fost văzut în public de când şi-a cerut scuze sâmbătă pentru încercarea de a impune legea marţială.

Kim Yong-hyun, fost ministru al Apărării, a fost găsit de gardieni în timp ce încerca să se sinucidă într-un centru de detenţie, folosindu-şi lenjeria intimă, a declarat Shin Yong-hae, şeful serviciilor corecţionale din cadrul Ministerului Justiţiei, în faţa comisiei parlamentare pentru Justiţie.

 El se afla sub observaţie şi viaţa sa nu era în prezent în pericol, a adăugat Shin. Kim a demisionat şi a fost arestat sub acuzaţia de insurecţie.

Mai devreme miercuri, şeful Poliţiei naţionale, Cho Ji-ho, a devenit cel mai recent oficial de rang înalt arestat în legătură cu declararea legii marţiale, a declarat agenţia de presă Yonhap. Cho este acuzat că a desfăşurat poliţia pentru a bloca intrarea parlamentarilor în Parlament după ce Yoon a declarat legea marţială pe 3 decembrie.

Yoon însuşi face acum obiectul unei anchete penale pentru insurecţie şi are interdicţia de a părăsi ţara, dar nu a fost arestat sau interogat de autorităţi.

„Nicio modalitate de a-l opri”

Criza conducerii s-a adâncit cu întrebări cu privire la cine conduce ţara, iar principalul partid de opoziţie intenţionează să organizeze un al doilea vot de destituire în Parlament sâmbătă.

Unii membri ai Partidului Puterii Poporului (PPP) al preşedintelui s-au pronunţat în favoarea moţiunii, care a eşuat în primul vot din 7 decembrie.

„Trenul punerii sub acuzare a părăsit peronul. Nu va exista nicio modalitate de a-l opri”, a declarat liderul PD, Lee Jae-myung, la începutul unei reuniuni a partidului.

Primul vot de punere sub acuzare de sâmbăta trecută a eşuat, deoarece majoritatea membrilor PPP au boicotat şedinţa.

La scurt timp după declaraţia surpriză a lui Yoon, parlamentarii, inclusiv unii membri ai propriului său partid, au sfidat cordonul de securitate din jurul Parlamentului şi au votat pentru a-i cere preşedintelui să anuleze imediat legea marţială, ceea ce acesta a făcut câteva ore mai târziu.

După ce a apărut în direct la televiziune sâmbătă pentru a-şi cere scuze, Yoon nu a mai fost văzut în public. Liderul PPP, Han Dong-hoon, a declarat că prim-ministrul Han Duck-soo va gestiona afacerile statului în timp ce partidul caută o modalitate „ordonată” prin care preşedintele să demisioneze.

Legitimitatea constituţională a acesteia a fost pusă la îndoială de partidele de opoziţie şi de unii specialişti în drept.

Grevă de protest 

Biroul lui Yoon a declarat marţi că nu are „nicio poziţie oficială” atunci când a fost întrebat cine conduce ţara.

Kwak Jong-geun, comandantul Comandamentului de Război Special al Armatei, a declarat marţi în faţa unei comisii parlamentare că Yoon i-a ordonat să îşi trimită trupele în parlament pe 3 decembrie, să „spargă uşa” şi să „tragă afară” parlamentarii. Ministrul Apărării de atunci al lui Yoon, Kim, a fost, de asemenea, acuzat de ofiţeri militari că a dat acelaşi ordin.

Parlamentul este programat să ţină o sesiune miercuri pentru a introduce un proiect de lege de punere sub acuzare a lui Yoon. O majoritate de două treimi din adunarea unicamerală controlată de opoziţie este necesară pentru adoptarea proiectului de lege. Curtea Constituţională deliberează apoi cazul şi decide dacă îl demite pe preşedinte din funcţie.

Sindicatul metalurgiştilor din ţară, inclusiv lucrătorii de la producătorii de automobile Kia Corp, a declarat o grevă de protest pentru miercuri. Membrii instituţiilor financiare, inclusiv Banca Coreei, intenţionează să participe miercuri la un miting de protest.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce înseamnă cercul roşu cu o dungă neagră pe orizontală, în trafic? Puţini şoferi ţin cont de el
Digi FM
Ce avere are Maria Shriver. Câți bani ar fi primit după divorțul de Arnold Schwarzenegger
Pro FM
Robbie Williams, dedicație în genunchi pentru Mădălina Ghenea. S-au urcat amândoi pe masă, la petrecerea unui...
Film Now
Christopher Schwarzenegger, despre transformarea sa fizică incredibilă: "Nu se întâmplă peste noapte. Încă...
Adevarul
Rusia masează trupe la granița cu Finlanda și Suedia. Ce arată imaginile surprinse din satelit
Newsweek
Unii pensionari rămân cu bani mai puțini la pensie. Când s-au pensionat? Ministerul Muncii confirmă
Digi FM
Absența Melaniei Trump de la Casa Albă ridică semne de întrebare privind căsnicia cu Donald Trump. Ce spun...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Tom Cruise, declarații rare despre fosta soție: „Este o actriță grozavă”. Actorul și Nicole Kidman au fost...
UTV
Doja Cat, apariție incendiară la Wango Tango 2025: „Vă rog doar atât: nu-mi observați implantul”