Peste 200 de iranieni au fost uciși la protestele anti-regim, conform unui bilanț al autorităților

Data publicării:
Protestatari pe o stradă din Teheran cu un tomberon în flăcări
Protestele din Iran au început în septembrie, după ce Mahsa Amini a fost ucisă în bătaie de polițiști pentru că nu purta „corect” vălul islamic. Foto: Profimedia Images

„Peste 200 de persoane” au fost ucise la protestele anti-regim care au loc în Republica Islamică Iran de două luni și jumătate, a informat Consiliul suprem al securității naționale din Iran, relatează AFP şi dpa.

Acest bilanţ cuprinde „decese din rândul civililor şi forţelor de securitate, victime ale ciocnirilor între grupări opuse, participanţi la revolte, grupuri contrarevoluţionare şi separatişti”, a consemnat agenţia oficială Irna, preluată de Agerpres.

Luni, generalul Amirali Hajizadeh, comandant al forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, a indicat un bilanţ de peste 300 de decese.

Consiliul securităţii a mai estimat totodată sâmbătă că pagubele înregistrate în această perioadă se ridică la mii de miliarde de rial (360.000 de riali fiind echivalentul a 1 dolar SUA).

Mişcarea de contestare a fost declanşată de decesul la 16 septembrie al tinerei kurde Mahsa Amini, reţinută de poliţie pentru încălcarea codului vestimentar strict pentru femei. Mahsa Amini a fost ucisă în bătaie de polițiști pentru că „nu purta corect” respectivul văl.

Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a asigurat la rândul său sâmbătă că Parlamentul şi Autoritatea judiciară se preocupă de chestiunea obligativităţii vălului pentru femei şi a promis „rezultate rapide”, fără a preciza însă în ce sens ar putea fi modificată legea.

El a menţionat într-un discurs la Qom că miercuri a avut loc „o reuniune cu comisia culturală a parlamentului şi rezultatele se vor vedea într-o săptămână sau două”.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri