Peste 30 de delfini au murit din cauza deversării de petrol din Marea Neagră, în apropierea sudului Rusiei, spun experții

Data actualizării: Data publicării:
delfin mort deversare petrol rusia marea neagra
Foto: Profimedia Images

Cel puțin 32 de delfini au murit din cauza deversării de țiței în strâmtoarea Kerci, care separă Peninsula Crimeea ocupată de Rusia de regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, a raportat de Centrul de salvare a delfinilor „Delfa”. Pe 15 decembrie, două tancuri petroliere ruseşti, „Volgoneft-212” şi „Volgoneft-239”, s-au scufundat din cauza unei furtuni.

Centrul de Salvare și Cercetare a Delfinilor „Delfa” din Rusia a scris, pe Telegram, că decesele sunt „cel mai probabil legate de deversarea de păcură”.

Centrul a scris că, a fost înregistrat în total un număr de 61 de cetacee moarte, 32 foarte probabil din cauza acelor deversări de petrol, iar restul de 29 din alte motive.

„Judecând după starea corpurilor, cel mai probabil majoritatea acestor cetacee au murit în primele 10 zile după dezastru. Iar acum marea continuă să le aducă la mal”, a scris centrul „Delfa” care a menționat că majoritatea delfinilor morți aparțineau speciei Azov, aflată în pericol de dispariție.

Ministerul Situațiilor de Urgență din Rusia a declarat duminică că peste 96.000 de tone de nisip și sol contaminate au fost eliminate de oficiali și voluntari de-a lungul țărmului din districtele Anapa și Temryuk din regiunea Krasnodar, scrie The Independent.

Oficiali numiți de Rusia în Crimeea ocupată de Moscova au declarat sâmbătă stare de urgență regională după ce petrolul a fost detectat pe țărmurile Sevastopolului, cel mai mare oraș al peninsulei, aflat la aproximativ 250 de kilometri de Strâmtoarea Kerci.

Pe 23 decembrie, ministerul a estimat că până la 200.000 de tone de material ar putea fi contaminate cu mazut, un produs petrolier greu și de calitate inferioară.

Președintele rus Vladimir Putin a numit deversarea de petrol o „catastrofă ecologică”.

Strâmtoarea Kerci este o rută importantă de transport maritim global, asigurând trecerea din Marea Azov interioară spre Marea Neagră.

De asemenea, a fost un punct cheie de conflict între Rusia și Ucraina după ce Moscova a anexat peninsula în 2014. În 2016, Ucraina a dat Rusia în judecată la Curtea Permanentă de Arbitraj, acuzând Moscova de încercarea de a prelua controlul zonei în mod ilegal. În 2021, Rusia a închis strâmtoarea timp de mai multe luni.

Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a descris luna trecută deversarea de petrol ca pe un „dezastru ecologic la scară largă” și a cerut sancțiuni suplimentare împotriva petrolierele rusești.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lovitură pentru Simion din partea lui Călin Georgescu! Toţi credeau că îl susţin, dar acum totul e clar...
Digi FM
Ce a răspuns George Simion când a fost întrebat dacă Pământul e plat sau rotund. Declarațiile neașteptate pe...
Pro FM
Cum arată Anahi în 2025, la 42 de ani. Artista are doi copii
Film Now
Cine este actorul care l-a învins pe Ashton Kutcher într-un concurs de modeling: „Parcă aș fi câștigat Miss...
Adevarul
Tactici disperate ale soldaților ruși pe câmpul de luptă. Cum au ajuns să înlocuiască tancurile cu...
Newsweek
Care pensionari beneficiază la pensie de bilet de tratament gratuit? Legea stabilește regulile
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Robert De Niro, de mână cu iubita și cu fiica din a doua căsnicie, pe covorul roșu de la Cannes 2025...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...