Petrolierul iranian acuzat că transferă ilegal țiței a fost eliberat din apele Indoneziei

Data actualizării: Data publicării:
petrolierul mt horse si vasul panamez MT Freya
Petrolierul iranian MT Horse și vasul panamez MT Freya au fost reținute pe 24 ianuarie de autoritățile indoneziene, pentru suspiciunea de tranfer ilegal de țiței. Foto: AFP PHOTO / Profimedia

Un petrolier sub pavilion iranian, reținut de autoritățile din Indonezia în ianuarie din cauza unor suspiciuni de transfer ilegal de petrol, a fost eliberat vineri, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt al Pazei de Coastă din Indonezia a declarat că petrolierul sub pavilion iranian, MT Horse, a fost eliberat vineri, după o decizie a instanței, pronunțată în această săptămână.

Instanța a decis că nava poate pleca din Indonezia iar căpitanul va fi supus unei perioade de probațiune de doi ani, fără a plăti amendă, a spus purtătorul de cuvânt.

Televiziunea de stat a Iranului a relatat că nava și-a reluat misiunea, înainte de a se reîntoarce acasă.

Autoritățile din Jakarta spuneau că au reținut MT Horse în urma suspiciunii de tranfer ilegal de petrol în apele Indoneziei. Pe de altă parte, ministerul de externe al Iranului a transmis că reținerea a fost din cauza “unei probleme tehnice care are loc în domeniul transporturilor de marfă”.

“MT Horse, aparținând Companiei Naționale de Petroliere a Iranului, care a fost reținut în apele Indoneziei din 24 ianuarie, a fost eliberat vineri. Acest vas și-a reluat misiunea înainte de a se reîntoarce în apele țării”, a transmis televiziunea de stat Seda va Sima

SHANA, agenția de presă a ministerului responsabil de petrolul iranian, a citat compania care administrează petrolierul: “Echipajul MT, cu sacrificiul și determinarea lor fermă de a-și urma misiunea, a protejat interesul național al Iranului de a menține exportul de țiței și produse petroliere”.

Teheranul, aflat sub aspre sancțiuni impuse de SUA față de exporturile de petrol, a fost acuzat de ascunderea destinației vânzărilor petroliere prin dezactivarea sistemelor de urmărire de pe vas.

Anul trecut, statul iranian a folosit MT Horse pentru a livra 2,1 milioane de barili de condensat către Venezuela, stat de asemenea afectat de sancțiunile SUA.

 

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri