Galerie Foto Planul de urgență al Islandei în cazul unei erupții vulcanice. Cum ar putea fi salvat un oraș cu tunuri de apă

Data actualizării: Data publicării:
imagini din Grindavik
Un oraș a fost evacuat din cauza pericolului de erupție vulcanică majoră. FOTO: Profimedia Images

Autoritățile islandeze iau în considerare să folosească tunuri de apă pentru a răci lava și a-i devia fluxul, în cazul unei erupții vulcanice, pentru a salva orașul-port Grindavik, transmite The Guardian.

Un oraș a fost evacuat din cauza pericolului de erupție vulcanică majoră. FOTO: Profimedia Images
Un oraș a fost evacuat din cauza pericolului de erupție vulcanică majoră. FOTO: Profimedia Images

Autoritățile vor folosi apa pentru a răci și a devia fluxul de lavă pentru a proteja orașul, în care locuiesc 4.000 de persoane din sudul peninsulei Reykjanes din Islanda.

Locuitorii au fost evacuați din Grindavik pe 11 noiembrie, după ce magma care s-a deplasat sub scoarța Pământului a provocat sute de cutremure - un avertisment privind o posibilă erupție vulcanică - și mii de cutremure mai mici au zguduit regiunea de atunci.

Vioir Reynisson, șeful protecției civile și gestionării situațiilor de urgență din Islanda, a declarat miercuri că autoritățile și experții europeni vor evalua posibilitatea utilizării jeturilor de apă pentru a răci lava și pentru a proteja orașul Grindavik și infrastructurile importante.

Metoda a fost folosită în 1973, când o fisură a apărut în centrul orașului de pe insula Heimaey, surprinzând localnicii. Locuitorii au reușit să încetinească și să controleze răspândirea lavei.

„O echipă tehnică de evaluare va sosi în Islanda în această seară sau mâine dimineață și ne va ajuta să evaluăm aceste posibilități”, a spus Reynisson.

Islanda numără 32 de sisteme vulcanice active, cel mai mare număr din Europa. Această ţară se confruntă, în medie, cu o erupţie vulcanică la fiecare cinci ani.

Islanda se află pe Dorsala Atlantică, o fisură ce separă plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană. Mişcarea acestor plăci este parţial responsabilă pentru activitatea seismică din Islanda.

Grindavik este situat în apropierea centralei geotermale Svartsengi, principalul furnizor de energie electrică și apă pentru 30.000 de locuitori din peninsula Reykjanes, precum și un rezervor de apă dulce. De asemenea, este aproape de stațiunea balneară geotermală Laguna Albastră, o destinație turistică populară care a fost închisă ca măsură de precauție.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri